ΗΠΑ: Διαγραφή της Κούβας από τη «λίστα κρατών χορηγών της τρομοκρατίας»

Φωτό αρχείου / Πρωτομαγιά στην Αβάνα

Στις 14 Ιανουαρίου 2025 η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή της να αφαιρεθεί η Κούβα από τη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες «που φέρονται να υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Αποφάσισε επίσης να αποτρέψει τις αγωγές στα δικαστήρια των ΗΠΑ που υποβάλλονται βάσει του Άρθρου III του νόμου Helms-Burton και να καταργηθεί ο κατάλογος που προσδιορίζει μια ομάδα κουβανικών οντοτήτων με τα οποία απαγορεύεται σε πολίτες και ιδρύματα των ΗΠΑ να πραγματοποιούν χρηματοοικονομικές συναλλαγές, κάτι που είχε αντίκτυπο σε τρίτες χώρες.

Υπενθυμίζεται πως η Κούβα είχε ενταχθεί στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ιανουάριο του 2021, στο τέλος της πρώτης θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενέργεια που επιδείνωσε παραπέρα τα μέτρα του βάρβαρου οικονομικού αποκλεισμού, προσθέτοντας νέα μεγάλα εμπόδια στις εμπορικές σχέσεις της Κούβας ακόμα και για την προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού κ.ά.

Η διαγραφή της Κούβας από την απαράδεκτη λίστα χορηγών της τρομοκρατίας αποτέλεσε συστατικό στοιχείο της διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Κούβα, στο ΚΚ και τον κουβανικό λαό, σ’ έναν διαρκή αγώνα των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλο τον κόσμο που εδώ στην Ελλάδα πρωτοστάτησαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το κίνημα αλληλεγγύης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...