ΗΠΑ: Δύο χρόνια από την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ

Τζορτζ Φλοιντ

Δύο χρόνια κλείνουν σήμερα από την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλοιντ στην Μινεάπολις των ΗΠΑ, υποκύπτοντας στο θανατηφόρο πάτημα του ένστολου δολοφόνου του Ντέρεκ Σόβιν.

Τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ αποτυπώθηκαν σε βίντεο και έκαναν τον γύρο του κόσμου, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά κινητοποιήσεων που συντάραξαν τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.

«I can’t breathe (δεν μπορώ να αναπνεύσω)» ήταν η φράση του που έγινε σύνθημα ανά τον πλανήτη. 

Οι κάμερες σώματος που έφεραν οι δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στην δολοφονία, δείχνουν πως μόλις προσέγγισαν το αυτοκίνητο του Φλόιντ, εκείνος προσπάθησε να τους πείσει πως δεν έχει κάνει τίποτα κακό αλλά ήδη απειλούνταν από το όπλο ενός από τους ενστόλους. Αμέσως μετά τον οδηγούν στο μοιραίο περιπολικό δεμένο με χειροπέδες και με λαβή.

Ο Φλόιντ προσπαθεί να τους εξηγήσει πως «δεν είναι κακός άνθρωπος», όπως χαρακτηριστικά λέει, αλλά και πως έχει κλειστοφοβία και δεν μπορεί να μπει στο περιπολικό. Όταν εκείνοι τον «τραβάνε» στο εσωτερικό του οχήματος, εκείνος αντιστέκεται, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο δρόμο, όπου έχασε και τη ζωή του από τη λαβή στο λαιμό από το γόνατο του Ντέρεκ Σόβιν.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Τζόρτζ Φλόιντ έγιναν το σύνθημα χιλιάδων πορειών διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο, ενάντια στην αστυνομική βία και τον συστημικό ρατσισμό. Αιτήματα που παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα καθώς παρά τις μεγαλειώδεις -προεκλογικές τότε- δηλώσεις στις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, οδήγησαν στην καλύτερη περίπτωση στην λήψη ημίμετρων που διαχειρίζονται την κατάσταση, κουκουλώνοντας τις βασικές αιτίες που οδηγούν στην βία και τον ρατσισμό.

Στα δυο χρόνια από την δολοφονία του Τζορτζ Φλοιντ, η αστυνομική βία στις ΗΠΑ συνεχίζεται, με εξοργιστικά δείγματα να έρχονται συνεχώς στο φώς, με τις μεγάλες ομοιότητες να εξοργίζουν και να επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για «τυχαία περιστατικά».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...