ΗΠΑ – ΕΕ: Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας

Πηγή φώτο: twitter

Την προσπάθεια των ΗΠΑ να διασφαλίσουν στενότερη συνεργασία με την ΕΕ στην αντιμετώπιση της Κίνας και την παρουσία τους γενικά στον Ινδο-Ειρηνικό επιβεβαίωσε ο νέος γύρος μεταξύ τους διαβουλεύσεων που έγινε στις Βρυξέλλες, στις 21 και 22 Απρίλη, με τις δύο πλευρές να εκπροσωπούν η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και ο ΓΓ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο. Μεταξύ άλλων «επιβεβαίωσαν την κοινή διατλαντική απόφαση να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Όπως ήταν φυσικό, οι επαφές ασχολήθηκαν και με τη Ρωσία ενώ – σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση – οι δύο πλευρές διαμήνυσαν την απόφασή τους να «αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα και το πρόγραμμα παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου και του Πεκίνου», ενώ «υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να καλούν την Κίνα να μην παρακάμπτει ή υπονομεύει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και να μην παρέχει καμία στήριξη στην επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία», προειδοποιώντας ότι «τέτοια στήριξη θα είχε συνέπειες για τις σχέσεις μας με την Κίνα». Επιπλέον, οι δύο σύμμαχοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την κατάσταση σε Ταϊβάν, Σιντζιάνγκ κ.α., κατηγορώντας την Κίνα μεταξύ άλλων για «οικονομική επίθεση» και «παραπληροφόρηση».

Έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουνεμπίν, που κατήγγειλε ΕΕ και ΗΠΑ για «ανεδαφική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», αλλά και κατηγορώντας ειδικά τις ΗΠΑ ότι «εξαπέλυσαν πολέμους σε κυρίαρχα κράτη», επιδόθηκαν σε «επιθετική διπλωματία», «στη μεγαλύτερη διάδοση ψευδών πληροφοριών» κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι «από τον Διάλογο ΗΠΑ – ΕΕ μέχρι την τριμερή συμμαχία AUKUS, την Quad και τη Συμμαχία “Πέντε Μάτια”, οι ΗΠΑ επικαλούνται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τάξη ως πρόσχημα για να καλύψουν τις σκιώδεις τους ενέργειες για διαίρεση, αντιπαράθεση και άντληση οφελών σε βάρος άλλων. Ως αποτέλεσμα, πληγώνονται όχι μόνο μικρές και αδύναμες χώρες, αλλά οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Ευρώπης, πληρώνουν επίσης ένα βαρύ τίμημα για τις ιδιοτελείς ενέργειες των ΗΠΑ. Ελπίζουμε η ΕΕ να δει την αλήθεια και να πάψει να κρατά το κερί στον Διάβολο».

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες πλήθυναν και οι επισκέψεις στο Νέο Δελχί, στο πλαίσιο και με τις «προσεκτικές ισορροπίες» που η Ινδία επιδιώκει να κρατήσει με τη Ρωσία, αν και τα τελευταία χρόνια στοχεύει σε ενίσχυση συνεργασιών με τη Δύση.

Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην ινδική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που μεταξύ άλλων υπέγραψε νέα διμερή συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ενώ ανακοινώθηκε ότι ως το τέλος της χρονιάς θα οριστικοποιηθεί και η διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο μεν Τζόνσον δεσμεύτηκε πως η χώρα του θα βοηθήσει την Ινδία να κατασκευάσει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, ο δε Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινό συμφέρον να διατηρήσουν την περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού ανοικτή και ελεύθερη». Ακολούθησε, την Κυριακή, διήμερη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που εστίασε επίσης στο εμπόριο, στην ασφάλεια αλλά και το κλίμα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας (σταθερού συνεργάτη της Κίνας), Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας μας με ταχύτερο ρυθμό». Πηγη ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...