ΗΠΑ: Εκτός του “μαύρου καταλόγου” η Xiaomi

ΗΠΑ Υπουργείο Δικαιοσύνης
ΗΠΑ, Υπουργείο Δικαιοσύνης

Τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας, που είχαν θέσει τη Xiaomi στον μαύρο κατάλογο, “δεν κατέδειξαν ότι τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας που διακυβεύονται είναι επιτακτικά”, έκρινε ο αρμόδιος δικαστής

Κατά συνέπεια η Xiaomi πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο αυτό, τουλάχιστον προσωρινά, ενώ αναστέλεται και η απαγόρευση που είχε επιβληθεί στους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν μετοχές της εταιρείας. Παράλληλα απαγορεύεται αυτή να χαρακτηρίζεται “κινεζική, στρατιωτική, κομμουνιστική εταιρεία”.

Μόλις έξι ημέρες πριν το τέλος της θητείας του Τραμπ στην προεδρία, η αμερικανική κυβέρνηση είχε κάνει μια σειρά ανακοινώσεων εναντίον της εταιρείας Xiaomi, αλλά της δημοφιλούς πλατφόρμας βίτνεο TikTok και της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας CNOOC.

Η Xiaomi, που το 2020 ξεπέρασε την Apple και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής smartphones παγκοσμίως, είναι μία από τις εννέα κινεζικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στον μαύρο κατάλογο. Η κυβέρνηση Τραμπ τις κατηγορούσε ότι συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Η απόφαση του δικαστή ανακοινώθηκε την ημέρα που η αμερικανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (FCC) χαρακτήρισε πέντε κινεζικές εταιρείες, ανάμεσά τους τη Huawei και τη ZTE, απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή, που ακολουθεί τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, περιορίζει τις ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Στην όξυνση της αντιπαράθεσης των δύο δυνάµεων, που λαµβάνει παγκόσµιο χαρακτήρα µιας κι εκδηλώνεται ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, εµπλέκονται όλο και περισσότερο διεθνείς, πολυµερείς οργανώσεις και συµφωνίες, γεγονός που δείχνει ότι η αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονοµιών µπορεί να συµβαδίζει µε την όξυνση των ενδοϊµπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Η πολιτική γραµµή «συγκράτησης» της Κίνας, µέσα από τις πολυµερείς συµφωνίες των ΗΠΑ µε τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αµερικής και της περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού, που ακολουθούσε η αµερικανική ηγεσία πριν από τον Τραµπ, δεν απέδωσε τα αναµενόµενα.

Αντικαταστάθηκε από την αµερικανική ηγεσία υπό τον Τραµπ, που ακολούθησε µια σκληρότερη στάση απέναντι στην Κίνα, ο στρατηγικός πυρήνας της οποίας δεν αναµένεται να ανατραπεί µε την ηγεσία Μπάιντεν, παρά τις όποιες αποφάσεις.

Πηγή: News247

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...