ΗΠΑ: Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη

Εργοστάσιο της πολεμικής Βιομηχανίας Lockheed Martin / Γραμμή παραγωγής F-35 στο Fort Worth του Τέξας των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Εργοστάσιο της πολεμικής Βιομηχανίας Lockheed Martin / Γραμμή παραγωγής F-35 στο Fort Worth του Τέξας των ΗΠΑ

Ενισχύεται και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη, όπως και η αντιπαράθεση ανάλογα και με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, για την «αυτονομία» της ΕΕ στο πλαίσιο της σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνας.

Ρουμανία: Αμερικανικά μαχητικά F-35

Η Ρουμανία σχεδιάζει να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-35 προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της, σε απάντηση στις «εντεινόμενες απειλές στο πεδίο της ασφάλειας» και τη νέα φάση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία και βρέχεται από τη στρατηγικής σημασίας Μαύρη Θάλασσα, αύξησε τον «αμυντικό» προϋπολογισμό της σε 2,5% του ΑΕΠ για το 2023, εν μέσω προσπάθειας να εκσυγχρονίσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της.

Νορβηγία: 32 μεταχειρισμένα αεροσκάφη F-16…

Το 2022, είχε ανακοινώσει ότι θα αγοράσει 32 μεταχειρισμένα αεροσκάφη F-16 από τη Νορβηγία.

Η χώρα φιλοξενεί ένα αμερικανικό αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων και, από πέρυσι, μια μόνιμη μονάδα μάχης του ΝΑΤΟ σταθμεύει στο έδαφός της.

Τον Μάρτη, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αγοράσει αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams» που κατασκευάζονται από την «General Dynamics».

Τον Δεκέμβρη το ίδιο υπουργείο είχε υπογράψει συμφωνία για την απόκτηση 7 μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Watchkeeper X» από την ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων «Elbit Systems».

Πολωνία: Βασική προτεραιότητα η συμμαχία ΗΠΑ – ΕΕ

Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι «απόλυτο θεμέλιο» της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δήλωσε χτες ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, ξεκινώντας για τριήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ, ενώ δεσμεύθηκε ότι η πολωνική προεδρία της ΕΕ, το 2025, θα καταστήσει τη συμμαχία ΗΠΑ – ΕΕ «βασική της προτεραιότητα».

«Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι απόλυτο θεμέλιο της ασφάλειάς μας, που στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να ενισχύσει περαιτέρω αυτούς τους δύο πυλώνες.

«Ορισμένοι ηγέτες της Δύσης ονειρεύονται μια συνεργασία με όλο τον κόσμο, με τη Ρωσία και με ορισμένες δυνάμεις της Απω Ανατολής», πρόσθεσε, την ίδια ώρα που άλλες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, επαναφέρουν τη θέση για «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Δείτε ακόμα...