ΗΠΑ: Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στον Περσικό Κόλπο ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Το υποβρύχιο USS Florida (SSGN-728)

Οξύνοντας την αντιπαράθεση με το Ιράν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στα ύδατα του Κόλπου. Θα λάβουν «μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση της αμυντικής τους θέσης στον Κόλπο», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η απόφαση αυτή, οι λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες από το Πεντάγωνο, προβάλλεται ως απάντηση στην κατάσχεση από το Ιράν εμπορικών πλοίων στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες που απειλούν και διαταράσσουν την εμπορική ναυσιπλοΐα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα επιτρέψει σε ξένες ή περιφερειακές δυνάμεις να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» στην περιοχή.

Ο 5ος αμερικανικός στόλος, που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, διευκρίνισε στη συνέχεια ότι «συνεργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους στην περιοχή για να αυξήσουν τις εκ περιτροπής περιπολίες των πλοίων και των αεροσκαφών», στο Στενό του Ορμούζ, στρατηγική θαλάσσια οδό του Κόλπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...