ΗΠΑ: Εξετάζει τη δυνατότητα παροχής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Stryker στο Κίεβο

M1128 Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Stryker κατασκευής ΗΠΑ
Φώτο αρχείου / M1128 Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Stryker κατασκευής ΗΠΑ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει τη δυνατότητα παροχής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Stryker στο Κίεβο, έγραψε το Politico, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι τα οχήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ουκρανία «να αποκρούσει μια αναμενόμενη ρωσική εαρινή επίθεση».

«Τα Strykers πιθανόν να είναι μέρος της επόμενης δόσης στρατιωτικής βοήθειας» που θα μπορούσε να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, «δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση», σημείωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές.

Η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο εξέδωσαν κοινή δήλωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία στις 5 Ιανουαρίου μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προμηθεύσουν στην Ουκρανία οχήματα μάχης πεζικού Bradley και η Γερμανία σκοπεύει να παράσχει στην Ουκρανία τα Marder Infantry Fighting».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει πάνω από 24,2 δις δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι τα δυτικά όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία ενδέχεται να καταλήξουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ προειδοποίησε ότι η στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας από τη Δύση αποτελεί άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια.

Δείτε ακόμα...