ΗΠΑ: Εξοπλισμοί Αυστραλίας – Πιέσεις στην Ινδία – Νέα οπλικά συστήματα στην Ταϊβάν

Ταϊβάν - ΗΠΑ / Σημαίες - χάρτης
Φώτο Αρχείου / Ταϊβάν – ΗΠΑ / Πηγή: TWITTER

Η περικύκλωση της Κίνας θυμίζει όλο και περισσότερο την προ 15ετίας τακτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας που οδήγησε στην σημερινή ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Εξοπλισμοί Αυστραλίας, πιέσεις στην Ινδία νέα οπλικά συστήματα στην Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ επενδύουν όλο και περισσότερο στη συνεργασία τους με την Αυστραλία, δεδομένης και της γεωγραφικής της θέσης (δίπλα στην Κίνα), όπως έδειξε η χτεσινή συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός υπουργός Αντονι Μπλίνκεν και η Αυστραλέζα ομόλογός του, Μαρίζ Πέιν. Την ίδια στιγμή, ειδικό βάρος στη στερέωση των συμμαχιών των ΗΠΑ ασκούν και οι επενδυτικές κολιγιές.

Χτες βρέθηκε στην Καμπέρα ο Ινδός υπουργός Εμπορίου, Πιγιούς Γκογιάλ, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής από τη χώρα του. Βασικός στόχος της επίσκεψης, όπως μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ήταν να διερευνηθούν οι νέες ευκαιρίες οικονομικών συνεργασιών που άνοιξαν με τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το Σάββατο, καταρχάς διαδικτυακά. Ο Αυστραλός ομόλογός του, Νταν Τέχαμ, είπε ότι η διμερής σχέση αναπτύσσεται δυναμικά μέσω της «Quad» (συνεργασία ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας) και ότι «είναι πολύ σημαντική η διατήρηση του Ινδο-Ειρηνικού ανοιχτού και ελεύθερου ώστε να ανθίζουν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες». Από τη μεριά του, ο Γκογιάλ δήλωσε «βέβαιος» ότι η στενότερη οικονομική συνεργασία, ως «διάσταση στις γεωπολιτικές σχέσεις», «θα φέρει τις χώρες μας πιο κοντά».

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε προχτές ότι εγκρίθηκε μια «προτεινόμενη πώληση» κι άλλων οπλικών συστημάτων (αντίστοιχη πώληση είχε εγκριθεί και τον Φλεβάρη) στην Ταϊβάν, με την Κίνα να αντιδρά έντονα και το ΥΠΕΞ να μιλά για «σοβαρή υπονόμευση της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας, όπως και των αναπτυξιακών της συμφερόντων» αλλά και για «σοβαρή επιβάρυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος των Στενών της Ταϊβάν».

Δείτε ακόμα...