ΗΠΑ – Γαλλία: Αντιθέσεις στο δυτικό στρατόπεδο

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρός σε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
Φώτο Αρχείου / Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρός σε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν / 1/12/2022

Τις αντιθέσεις στο δυτικό στρατόπεδο ανέδειξε για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που αφήνει νέες αιχμές για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πωλούν ακριβά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι «CBS News» δήλωσε ότι η Ενέργεια είναι η αιτία της διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Ανέφερε πως στις σχέσεις των δύο πλευρών «υπάρχει πραγματικά ένας αποσυγχρονισμός. Γιατί; Ενέργεια. Η Ευρώπη είναι αγοραστής φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παραγωγός». Πρόσθεσε πως η βιομηχανία και οι πολίτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πληρώνουν πολύ διαφορετικά την Ενέργεια και συνεπώς «υπάρχει λοιπόν ένα μεγάλο χάσμα που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη και την ανταγωνιστικότητα των κοινωνιών μας».

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ εμπλέκονται μαζί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η Ευρώπη υποφέρει πολύ περισσότερο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το τίμημα αυτού του πολέμου δεν είναι το ίδιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού». 

Σοβαρό αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ και Γαλλίας είναι το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον στο όνομα της καταπολέμησης του πληθωρισμού επιδοτεί αδρά την αμερικανική βιομηχανία που λειτουργεί αρνητικά για τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Αντιδράσεις για τα περί εγγυήσεων ασφάλειας στη Ρωσία 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε άλλη του συνέντευξη, ζήτησε να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας στη Μόσχα προκειμένου να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι η Δύση δεν επιδιώκει να καταστρέψει τη Ρωσία, δηλώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις από την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής.

«Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να προετοιμάσουμε και αυτό συζητήσαμε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην οποία θέλουμε να ζούμε αύριο», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, που μεταδόθηκε το Σάββατο.

Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής, Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως αυτός που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας είναι ο υπόλοιπος κόσμος από τη Ρωσία, όχι το αντίστροφο, ενώ ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας, υπερθεμάτισε, δηλώνοντας ότι η «αποπυρηνικοποιημένη και αποστρατιωτικοποιημένη» Ρωσία θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά παγκοσμίως.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε πως διαφωνεί «θεμελιωδώς» με τον πρόεδρο της Γαλλίας. «Η Ρωσία πρέπει πρώτα να εγγυηθεί ότι δεν θα επιτεθεί σε άλλους».

Παρόμοια άποψη εξέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους, για τον οποίο πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία μόνο για όσο δεν «επιτίθεται, προσαρτά ή επιβάλλει κατοχή» σε γείτονές της.

(Πηγή: TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δείτε ακόμα...