ΗΠΑ: Η Κίνα θέλει να πιέσει, δεν θα επιτεθεί άμεσα στην Ταϊβάν

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας σε σχηματισμό
Φώτο Αρχείου / Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας σε σχηματισμό

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, η Ουάσιγκτον εμμένει στην εκτίμηση ότι η Κίνα δεν θα προσπαθήσει να εισβάλει στην Ταϊβάν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τον περασμένο Νοέμβρη, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ είχε πει ότι η Κίνα είναι απίθανο να προσπαθήσει να καταλάβει στρατιωτικά την Ταϊβάν τα επόμενα δύο χρόνια, ακόμη και όταν ο στρατός της αναπτύσσει ικανότητες που θα επέτρεπαν τη βίαιη ανακατάληψη του αυτοδιοικούμενου νησιού.

«Είναι σαφές πως η Κίνα προσπαθεί να πιέσει την Ταϊβάν και τη διεθνή κοινότητα και δεν θα “τσιμπήσουμε το δόλωμα”», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Κ. Καλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει διόδους μέσω των Στενών της Ταϊβάν τις επόμενες βδομάδες.

Ο Ρ. Κιζεβέτερ, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU), ειδικός σε θέματα ασφάλειας, καθώς και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιτήρηση των μυστικών υπηρεσιών, σημείωσε:

«Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι η Κίνα ίσως επιτεθεί, όταν θα είναι σε θέση να κατασκευάζει ημιαγωγούς με την ίδια ακρίβεια, ταχύτητα αλλά και ποσότητα όπως η Ταϊβάν και αυτό δεν αναμένεται πριν από το 2027», είπε στη «Welt».

«Από την άλλη, κάποιοι εκτιμούν ότι ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που η Δύση έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η συγκυρία ίσως ευνοεί την Κίνα» για επίθεση στην Ταϊβάν, πρόσθεσε.

Ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, εκτίμησε ότι «μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να κάνει ρουτίνα τη στρατιωτική παρουσία της σε μια προσπάθεια να καταστρέψει το status quo στα Στενά της Ταϊβάν», που έχουν στρατηγική σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ το Πεκίνο αμφισβητεί όλο και πιο ανοιχτά πως αποτελούν διεθνή ύδατα.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο στέλνει «μηνύματα» στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους των ΗΠΑ με σταθερή στρατιωτική παρουσία και γυμνάσια στην περιοχή, προμηνύοντας σοβαρή κλιμάκωση του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Σε αυτόν τον ανταγωνισμό – οικονομικό, τεχνολογικό, στρατιωτικό – η ραγδαία ανερχόμενη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού πρωτοστατεί. Και η Ταϊβάν, με τη σειρά της, έχει μεγάλη βαρύτητα και στρατηγική σημασία στον Ινδο-Ειρηνικό.

Το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν δημοσίευσε την Τετάρτη «Λευκή Βίβλο», στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα σκοπεύει να ενωθεί με το νησί, κυρίως μέσω οικονομικών κινήτρων. Αντίστοιχη «Λευκή Βίβλος» για το νησί είχε να εκδοθεί από το 2000, και αποτελεί άμεση αντίδραση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν. Πελόζι, την προηγούμενη βδομάδα.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...