Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη γιγαντιαία συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων που αφορά στην πώληση και αναβάθμιση μαχητικών F-16 στην Τουρκία και ταυτόχρονα προωθεί την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία χαρακτηρίζει την πώληση, μια από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πώληση στην Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και αναβάθμιση 79 από τα υπάρχοντα F-16 που διαθέτει η Τουρκία, καθώς και την παράδοση στην Άγκυρα περισσοτέρων από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βομβών.
Η κοινοποίηση της συμφωνίας στο Κογκρέσο, προκειμένου να την εγκρίνει, θα συμπέσει με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Είναι πιθανό το όλο θέμα να είναι σε γνώση και της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλωσε πριν λίγες μέρες σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16. Οχι τώρα, σε βάθος χρόνου. Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση».
Το δημοσίευμα συνδέει άμεσα την έγκριση της συμφωνίας με την αντίστοιχη έγκριση από την Τουρκία του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, χαρακτήρισε τη συμφωνία για τα F-16 ως το «καρότο» για να άρει τις αντιρρήσεις της η Τουρκία.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η έγκριση της ένταξης από την Τουρκία θα μπορούσε να μειώσει την αντίθεση ορισμένων μελών του Κογκρέσου στην πώληση των αεροσκαφών.
Η εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος «ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να εξετάσει τη συμφωνία και εάν θελήσει να την μπλοκάρει, πρέπει να εγκρίνει ένα κοινό ψήφισμα. Ωστόσο το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Κογκρέσο δεν κατάφερε ποτέ να μπλοκάρει μια πώληση όπλων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την πώληση τουλάχιστον 30 νέων F-35 Joint Strike Fighter. Παρότι οι αξιωματούχοι που επικαλείται το δημοσίευμα χαρακτήρισαν «τυχαία» την ταυτόχρονη προώθηση των συμφωνιών πώληση όπλων σε Ελλάδα και Τουρκία, το δημοσίευμα σημειώνει αυτή η «σύμπτωση» οφείλεται στην προσπάθεια της Ουάσινγκτον να «χρυσώσει το χάπι» για την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός της έγκρισης της πώληση των F-16 στην Άγκυρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ