ΗΠΑ: Η πολιτεία του Μισισιπή απαιτεί να καταργηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση

Έγκυος γυναίκα

Η πολιτεία του Μισισίπη απαίτησε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση που αναγνωρίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη χώρα με δικόγραφο που κατατέθηκε χθες Πέμπτη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε το Μάιο να εξετάσει νόμο της πολιτείας του Μισισίπη που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της κύησης, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, που αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο και να οδηγήσει σε απόφαση περί τα μέσα του 2022, η πολιτειακή υπουργός Δικαιοσύνης του Μισισιπή, η Λιν Φιτς, η οποία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, έκρινε χθες ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με τις οποίες αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση είναι «σκανδαλωδώς εσφαλμένες». «Το δικαστήριο πρέπει να ακυρώσει» τις αποφάσεις του στις υποθέσεις «Ρόου” και “Κέισι», που είχε λάβει αντίστοιχα το 1973 και το 1992, ανέφερε η κυρία Φιτς, κρίνοντας πως «το συμπέρασμα ότι η άμβλωση αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα δεν έχει καμιά βάση».

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνείται στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων να εξετάσει προσφυγές που αμφισβητούν την απόφασή του στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, με την οποία αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, διευκρινίζοντας κατόπιν πως οι γυναίκες μπορούν να προχωρούν σε τέτοιες επεμβάσεις ως την 22η εβδομάδα της κύησης.

Όμως δέχθηκε να εξετάσει τον νόμο της πολιτείας του Μισισιπή, η εφαρμογή του οποίου εμποδίστηκε με δικαστικές αποφάσεις σε πρώτο βαθμό και κατόπιν στην έφεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει πρότερες αποφάσεις του.

Κατά ειδικούς, ενδέχεται μεν το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης να μην ακυρώσει την απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, αλλά να περιορίσει το εύρος της, εκχωρώντας στις πολιτείες δυνατότητα να απαγορεύουν τις επεμβάσεις αυτές, κάτι που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη ανομοιογένεια της νομοθεσίας για το ζήτημα από τη μια πολιτεία στην άλλη.

Σκοταδισμός… Στο Μισισίπη καίνε ακόμη γυναίκες… σαν μάγισσες στην πυρά.

Τι να πει κανείς στην εποχή του 21ου αιώνα, και μάλιστα στις ΗΠΑ στην κορυφαία ιμπεριαλιστική δύναμη με την εξέλιξη της επιστήμης σε μεγάλα επίπεδα, να εκφράζονται τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές. Απότοκο μιας καπιταλιστικής κοινωνίας, εκμεταλλευτικής, που σέρνει το σκοταδισμό αιώνων.

Η μητρότητα είναι δικαίωμα αλλά και επιλογή. Αυτό αφορά την γυναίκα και τον σύντροφό της, όμως η τελική επιλογή σε περίπτωση άμβλωσης, είναι της γυναίκας. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να την υποχρεώσει να κυοφορήσει ένα παιδί για το οποίο στη δοσμένη χρονική περίοδο, σχέση, κατάσταση ζωής, ή είναι αποτέλεσμα βιασμού, δεν το επιλέγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...