ΗΠΑ – ΗΑΕ: Νέες «πράσινες» επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)- Ντουμπάι
Φώτο Αρχείου / Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)- Ντουμπάι / Πηγή: PEXELS

«Χρυσό» πακέτο επενδύσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων με στόχο την παραγωγή Ενέργειας 100 GW από ΑΠΕ ως το 2035 υπέγραψαν χτες Αμερικανοί και Εμιρατινοί αξιωματούχοι στο Αμπου Ντάμπι στο περιθώριο της έκθεσης ADIPEC παρουσία του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σεΐχη Μοχάμεντ αλ Ναχγιάν.

Από τη μεριά των ΗΑΕ υπέγραψε ο υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας, δρ. Σουλτάνα αλ Τζάμπερ, και από τη μεριά των ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Εϊμος Χοκστάιν.

Σε δήλωση του Εμιρατινού υπουργού τονίστηκε πως η «ενεργειακή μετάβαση» απαιτεί «ρεαλιστικό, πρακτικό και οικονομικά βιώσιμο σχέδιο ώστε να σημειωθεί πραγματική πρόοδος πάνω στην ενεργειακή ασφάλεια και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη δίχως αποκλεισμούς». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συνεργασία ΗΠΑ – ΗΑΕ για την επιτάχυνση της παραγωγής «καθαρής Ενέργειας» θα ενισχύει «την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια» και «θα την κάνουν προσιτή για τους λαούς των ΗΠΑ και των ΗΑΕ αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο».

Νωρίτερα πάντως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το ρωσικό πετρέλαιο, που θα φορτωθεί πριν από την 5η Δεκεμβρίου και θα εκφορτωθεί στον προορισμό του πριν από την 19η Ιανουαρίου, δεν θα υπαχθεί στο ανώτατο όριο τιμής (πλαφόν) που προγραμματίζουν να επιβάλουν οι δυτικές κυβερνήσεις, προσφέροντας ένα απαραίτητο περιθώριο κινήσεων τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους εφοπλιστές που ασχολούνται με τη μεταφορά του.

Η αμερικανική κυβέρνηση, το G7 και η ΕΕ προγραμματίζουν να επιβάλουν ένα ανώτατο όριο τιμής από την 5η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...