ΗΠΑ και ΕΕ «ανησυχούν» για νέο «εκτροχιασμό» στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου

Σύνορα Σερβίας – Κοσόβου

Συναντήσεις με τη σερβική ηγεσία στο Βελιγράδι είχαν οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Γκ. Εσκομπάρ, και της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, μετά τις επαφές τους στη Πρίστινα, με στόχο όπως είπε και ο Λάιτσακ την «εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου – Σερβίας», ζητούμενο για τη διευκόλυνση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

«Η διεθνής κοινότητα είναι πολύ ανήσυχη για ό,τι είδαμε στις 31 Ιούλη και όλοι οι διαπραγματευτές προσδοκούμε ότι οι ηγεσίες των δύο πλευρών δεν θα επιτρέψουν να γίνουν τα ίδια στις 31 Αυγούστου», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι τέλη Ιούλη οι εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο χτύπησαν «κόκκινο», με τις δυνάμεις ασφαλείας και των δύο πλευρών σε πλήρη ετοιμότητα, μετά από αντιδράσεις των Σέρβων της περιοχής για τα νέα μέτρα που επέβαλαν οι αρχές της Πρίστινας για την είσοδο στο Κόσοβο αποκλειστικά με έγγραφα και πινακίδες του προτεκτοράτου. Η κυβέρνηση Κούρτι τελικά ανέβαλε την εφαρμογή των μέτρων για την 1η Σεπτέμβρη και έτσι τώρα εκφράζονται φόβοι για νέο γύρο εντάσεων, με διάφορες δηλώσεις όλων των πλευρών περί ετοιμότητας για «διασφάλιση της σταθερότητας».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...