ΗΠΑ και Γεωργία υπέγραψαν παράταση του συμφώνου στρατιωτικής εκπαίδευσης

«Agile Spirit 2021»: Πολυεθνική στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στην Γεωργία
«Agile Spirit 2021»: Πολυεθνική στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στην Γεωργία / Πηγή: TWITTER

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο Γεωργιανός ομόλογός του υπέγραψαν τη Δευτέρα συμφωνία για παράταση της στρατιωτικής εκπαίδευσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ταξιδιού του υπουργού στην περιοχή για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των συμμάχων που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Είναι η πρώτη στάση του του ταξιδιού του Λόιντ Όστιν, πριν από τις επισκέψεις σε άλλες χώρες-συμμάχους στη Μαύρη Θάλασσα, Ουκρανία και Ρουμανία, για να μεταφέρει το μήνυμα «αταλάντευτης» υποστήριξης στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους απέναντι στις ρωσικές απειλές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή της Γεωργίας από τη Ρωσία και τις προσπάθειές της να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με στρατιωτική παρουσία και εξαναγκασμό», δήλωσε ο Όστιν. «Αυτή είναι μια σημαντική περιοχή και η ασφάλεια και η σταθερότητά της είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη υλοποίηση ενός οράματος που μοιραζόμαστε για μια Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική».

Η Γεωργία και η Ουκρανία είναι υποψήφιες χώρες για ένταξη ΝΑΤΟ ενώ η Ρουμανία είναι μέλος. Λόγω της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων, το ΝΑΤΟ δεν συμφώνησε να προωθήσει την ένταξη της Γεωργίας.

Ο Όστιν σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Γεωργίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Άμυνας της Γεωργίας δήλωσε:

«Οι ΗΠΑ ήταν πάντα ισχυροί υποστηρικτές της δημοκρατικής ανάπτυξης και ανεξαρτησίας της Γεωργίας και επιδιώκουμε με συνέπεια να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς της. Η πρεσβεία μας σημείωσε ορισμένα προβλήματα στις πρόσφατες εκλογές, αλλά εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα της Γεωργίας».

Όλη η Ευρώπη ένα απέραντο αμερικανο-νατοικό ορμητήριο. Με συνεχείς ασκήσεις, αναδιάταξη δυνάμεων, με παρουσία όλο και πιο έντονη στα σύνορα της Ρωσίας και της Κίνας. Παντού μικρές εστίες φωτιάς που εύκολα θα μπορούσαν να γίνουν μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Και φυσικά, όλα αυτά στο όνομα της Ειρήνης, όπως την αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...