ΗΠΑ και Σουηδία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία

Μία ακόμη αμυντική συμφωνία με κράτος της ΕΕ, αυτή τη φορά με τη Σουηδία υπέγραψαν οι ΗΠΑ, που συνεχίζουν να αυξάνουν την γεωπολιτική τους επιρροή στην Ευρώπη με αφορμή και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Σουηδίας με στόχο να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς και να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, την ώρα που η Στοκχόλμη αναμένει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υπέγραψε τη συμφωνία με τον Σουηδό ομόλογό του Παλ Γιόνσον, επεσήμανε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Η αμυντική συμφωνία θέτει «τους όρους (που θα επιτρέψουν) στις αμερικανικές δυνάμεις να ενεργούν στη Σουηδία», κυρίως σε ό,τι αφορά «το νομικό καθεστώς του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, την πρόσβαση σε ζώνες ανάπτυξης» και «την προ-τοποθέτηση στρατιωτικού υλικού», για να υπάρχει ετοιμότητα προτού ξεσπάσει μια κρίση, πρόσθεσε το Πεντάγωνο.

«Η Σουηδία είναι μια ισχυρή, ικανή αμυντική εταίρος που προασπίζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει περαιτέρω τη Συμμαχία, μόλις ολοκληρωθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ», «θα ενισχύσει την ικανότητά μας να απαντάμε στις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή», σημείωσε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...