ΗΠΑ και Ταϊβάν ανακοίνωσαν εμπορικές διαπραγματεύσεις

Ταϊβάν - ΗΠΑ / Σημαίες - χάρτης
Φώτο Αρχείου / Ταϊβάν – ΗΠΑ / Πηγή: TWITTER

Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν εμπορικές συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνιών με «οικονομικά ουσιαστικά αποτελέσματα» και ενάντια στον «οικονομικό καταναγκασμό» της Κίνας, δήλωσαν χτες αξιωματούχοι των δύο πλευρών, σε μία ακόμα κίνηση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό.

Από την πλευρά της η Κίνα, με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Ν. Πελόζι στις αρχές του μήνα, επιδιώκει να σταθεροποιήσει τη στρατιωτική της παρουσία στα Στενά της Ταϊβάν και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ επιταχύνει σχέδια επανένωσής της με το νησί, που το θεωρεί δική της επαρχία. Συγκεκριμένα, δημοσίευσε «λευκή βίβλο» με σχέδιο επανένωσης που προβλέπει οικονομικά κίνητρα, ενώ δεν αποκλείει τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Το γραφείο του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και Ταϊβάν «κατέληξαν σε συναίνεση για την εντολή διαπραγμάτευσης», και αναμένεται ο πρώτος γύρος συνομιλιών να πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου.

«Σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη δεσμεύσεων υψηλών προδιαγραφών και ουσιαστικών αποτελεσμάτων, τα οποία θα καλύπτουν τους 11 εμπορικούς τομείς που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας δικαιότερης, πιο ευημερούσας και ανθεκτικής οικονομίας του 21ου αιώνα», δήλωσε η αναπληρώτρια εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Σ. Μπιάνκι.

Η παραγωγή ημιαγωγών, στην οποία κυριαρχεί η Ταϊβάν, καθώς και άλλες νέες τεχνολογίες είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις. Η υπογραφή συμφωνίας για το εμπόριο «θα ενισχύσει τις ανταλλαγές και τις επενδύσεις» και «θα προωθήσει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη», συμπλήρωσε η Μπιάνκι.

Ουάσιγκτον και Ταϊπέι παρουσίασαν την Πρωτοβουλία ΗΠΑ – Ταϊβάν για το Εμπόριο του 21ου αιώνα τον Ιούνη, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν απέκλεισε το νησί από το οικονομικό της σχέδιο που εστιάζει στην Ασία (Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό / IPEF) και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας.

Ο κορυφαίος εμπορικός διαπραγματευτής της Ταϊβάν, Τζον Ντενγκ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήλπιζε οι συνομιλίες να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και ότι αυτό θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που το νησί επιδιώκει εδώ και καιρό με τις ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε ο Ντενγκ, θέμα των συνομιλιών θα είναι και ο «οικονομικός καταναγκασμός» της Κίνας, δηλαδή τα μέτρα του Πεκίνου για να εμποδίσει το εμπόριο με χώρες με τις οποίες έχει πολιτικές αντιπαραθέσεις, π.χ. απέναντι στη Λιθουανία όταν επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει πρεσβεία.

Η Κίνα επανέλαβε την αντίθεσή της στη νέα εμπορική πρωτοβουλία Ταϊβάν – ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε χώρα υπογράφει επίσημες εμπορικές συμφωνίες με την Ταϊβάν, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν και κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη δέσμευσή τους με το νησί.

«Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να διατηρήσει την εθνική της κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Συμβουλεύουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να κάνουν λανθασμένες εκτιμήσεις», υπογράμμισε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...