ΗΠΑ: Κάλεσμα για κοινό μέτωπο με την ΕΕ κατά της Κίνας

ΗΠΑ - ΕΕ / Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - Ευρωπαϊκής Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – Ευρωπαϊκής Ένωση / Πηγή: eeas.europa.eu

«Μαζί πρέπει να αντιμετωπίζουμε απειλές ενάντια στην αρχή του ανοικτού και δίκαιου ανταγωνισμού, της διαφάνειας και της ευθύνης» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζανέτ Γελέν, στο πλαίσιο επαφών που είχε στις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα της Ουάσιγκτον στην ΕΕ για κοινή δράση κατά της Κίνας.

«Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν και τις άδικες οικονομικές πρακτικές της Κίνας, την κακόβουλη συμπεριφορά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από το Πεκίνο, πρόσθεσε.

Η Κίνα αντέδρασε άμεσα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζιάο Λιζιάν να καταδικάζει τις δηλώσεις Γελέν, υποστηρίζοντας ότι «εμείς στηρίζουμε σθεναρά το καθεστώς του πολυμερούς εμπορίου με επίκεντρο τον ΠΟΕ και τη διεθνή οικονομική και εμπορική συνεργασία με βάση τις αρχές της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους». Πρόσθεσε δε ότι «άδικοι είναι εκείνοι που βγαίνουν παντού και κατηγορούν άλλες χώρες με βάση ψέματα, φήμες και παραπληροφόρηση».

Προχτές, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επέβαλε νέες κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες, ισχυριζόμενο ότι παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Χτες, το αμερικανικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Σιντζιάνγκ για «αυξανόμενο κίνδυνο παραβίασης του αμερικανικού νόμου».

Η κατάσταση στη Σιντζιάγκ απασχόλησε και χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Κίνας – Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε σημαντικό οι μουσουλμάνοι της επαρχίας να ζουν στην Κίνα ως «ισότιμοι πολίτες», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η Τουρκία σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κίνας.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας σενάρια για διεργασίες γύρω από μια «συμφωνία για το ψηφιακό εμπόριο» που η Ουάσιγκτον φέρεται να διαπραγματεύεται με «οικονομίες του Ινδο-Ειρηνικού», με το βλέμμα στην επιρροή της Κίνας, ο Ζιάο Λιζιάν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ενεργούν για την ανέγερση τειχών και την ανισορροπία στην περιοχή», κάτι που «επιβεβαιώνει πλήρως τη συνωμοσία τους ενάντια στην Κίνα και την προσπάθεια να περιορίσει την ανάπτυξή της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...