ΗΠΑ – Κίνα: «Ανησυχεί» η Ουάσιγκτον για πιθανή αμυντική συμφωνία του Πεκίνου με τα Νησιά του Σολομώντα

Στο επίκεντρο ανταγωνιστικών παρεμβάσεων από Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται τα Νησιά του Σολομώντα, η κυβέρνηση των οποίων «έκλεισε» πρόσφατα επί της αρχής «αμυντική» συμφωνία με το Πεκίνο, διευρύνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης που έχουν στην περιοχή οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις. 

Χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Νησιών του Σολομώντα και υπουργός Δασών, Ντάγκλας Ίτι, ανακοίνωσε ότι τον Μάιο αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβούν στη Χονιάρα (πρωτεύουσα των Νησιών) «για να υπογράψουν πολυμερείς συμφωνίες με την κυβέρνησή μας», με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε Εμπόριο, Παιδεία, Αλιεία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανάσε Σοβαγκάρε, υπερασπίστηκε και τη στρατιωτική συμφωνία με την Κίνα, προσπαθώντας να διαψεύσει ότι αυτή συνιστά δημιουργία κινεζικής βάσης στη χώρα του.

Την αντίδρασή της εξέφρασε πάλι η Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, να επιμένει ότι «παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης των Νησιών του Σολομώντα, η φύση της συμφωνίας αφήνει ανοικτή την πόρτα στην ανάπτυξη δυνάμεων του κινεζικού στρατού» και ότι «η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας κινδυνεύει να αυξήσει την αστάθεια στα Νησιά του Σολομώντα και να δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για την περιοχή των νησιών του Ειρηνικού στο σύνολό της».

Μάλιστα, ο Πράις ανακοίνωσε ότι στα τέλη της βδομάδας θα βρεθεί στη Χονιάρα αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με επικεφαλής τον αρμόδιο για την εθνική ασφάλεια σε Ασία – Ειρηνικό, Κ. Κάμπελ, και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, αρμόδιο για Ανατολική Ασία και Ειρηνικό, Ντ. Κρίτενμπρινκ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι η συμφωνία-πλαίσιο υπογράφτηκε πρόσφατα από τον Κινέζο υπουργό των Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και τον ομόλογό του από τα Νησιά του Σολομώντα Τζερεμάια Μανέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...