ΗΠΑ-Κίνα: Σε «μαύρη λίστα» του Πενταγώνου μια σειρά από κινεζικά μονοπώλια – Ανάμεσά τους και η COSCO

Τερματικός σταθμός της Cosco λιμάνι του Πειραιά Lefteris Partsalis Xinhua picture alliance
Τερματικός σταθμός της Cosco λιμάνι του Πειραιά Lefteris Partsalis Xinhua picture alliance

Εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην ένταξη μιας σειράς κινεζικών ομίλων σε «μαύρη λίστα» του Πενταγώνου, στην οποία περιλαμβάνονται εταιρείες που συνεργάζονται με τις Ενοπλες Δυνάμεις της ασιατικής χώρας.

Το Πεντάγωνο περιέγραψε τη λίστα ως έναν τρόπο να τονίσει και να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί «στρατηγική στρατιωτικής – πολιτικής σύντηξης» της Κίνας, η οποία ενισχύει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του κινεζικού στρατού μέσω της πρόσβασης σε προηγμένες τεχνολογίες από κινεζικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα που παρουσιάζονται ως μη στρατιωτικές οντότητες.

Μία από αυτές είναι η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια εταιρεία στον κόσμο, η κινεζική «China COSCO Shipping», που ελέγχει στόλο 1.086 πλοίων. Αν και η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε συμπερίληψη σε «μαύρη λίστα» της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν προβλέπονται συγκεκριμένες κυρώσεις. Η λίστα αυτή λειτουργεί κυρίως ως προειδοποίηση προς τις αμερικανικές εταιρείες να αποφεύγουν συναλλαγές με εταιρείες που θεωρούνται επικίνδυνες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 είχαν επιβληθεί κυρώσεις στις εταιρείες της COSCO για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, οδηγώντας σε εκτίναξη των ναύλων, προτού αρθούν το 2020.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η νέα αυτή κίνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ μια πιθανή κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό των πλοίων της COSCO από τα αμερικανικά λιμάνια.

Μετά από αυτήν τη γνωστοποίηση οι μετοχές της COSCO υποχώρησαν έως και 4,4% στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη, ενώ οι αγορές δεξαμενόπλοιων προετοιμάζονται για ένα τεράστιο άλμα στους ναύλους.

Από την πλευρά του, το κινεζικό μονοπώλιο σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι καμία από τις εταιρείες του ομίλου δεν αποτελεί «κινεζική στρατιωτική εταιρεία» και ότι «θα συνεργαστούμε με τις αμερικανικές αρχές για να αποσαφηνίσουμε το θέμα αυτό».

Στη λίστα του Πενταγώνου εντάχθηκε επίσης η CATL, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στον κόσμο. Η εταιρεία, η οποία είναι σημαντικός προμηθευτής της «Tesla», που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, έχει παγκόσμιο μερίδιο αγοράς μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων περίπου 38%. Οι μετοχές της στην ηπειρωτική Κίνα άνοιξαν με πτώση 3% την Τρίτη.

Μεταξύ άλλων, στη λίστα εντάχθηκαν επίσης ο όμιλος gaming και social media «Tencent», οι «China State Shipbuilding Corp. and China Shipbuilding Trading Co» που δραστηριοποιούνται στη ναυπήγηση, η κατασκευάστρια τσιπ «ChangXin Memory Technologies», η εταιρεία κατασκευής drones «Autel Robotics» και η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού πληροφορικής «Quectel Wireless Solutions».

Δείτε ακόμα...