ΗΠΑ – Κογκρέσο: Η απόσυρση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν πρέπει να καθυστερήσει

Αφγανιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να καθυστερήσουν τα σχέδιά τους για την πλήρη αποχώρηση όλων των στρατιωτών τους από το Αφγανιστάν μέχρι την 1η Μαΐου, σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο μια δικομματική, συμβουλευτική επιτροπή.

Η μείωση των αμερικανικών δυνάμεων θα πρέπει να εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες αλλά και από την προθυμία των Ταλιμπάν να περιορίσουν τη βία και τη δράση της Αλ Κάιντα.

Η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία. Όμως οι συνθήκες για την επιτυχή ολοκλήρωσή της δεν θα έχουν εκπληρωθεί μέχρι την 1η Μαΐου, την καταληκτική ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν. Η αποχώρηση όλων των Αμερικανών στρατιωτών θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο, στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την αναβίωση της απειλής της Αλ Κάιντα, τονίζεται σε αυτήν την έκθεση με το βλέμμα πάντα στην διατήρηση στρατιωτικών-πολιτικών δυνάμεων στην περιοχή με στόχο την αποδυνάμωση άλλων ανταγωνιστών που δρουν, όπως Ρωσία, Κίνα, Ιράν.

Πηγή: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...