ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες

ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΗΜΑΙΕΣ

Κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και σε έναν Τούρκο υπήκοο επέβαλαν οι ΗΠΑ με την κατηγορία ότι βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε αυτές τις ναυτιλιακές εταιρείες ότι επισκευάζουν πλοία που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και μεταφέρουν ρωσικά αγαθά που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως drone και αισθητήρες.

Οι κυρώσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με σκοπό να εξουθενώσει την οικονομία, την Ενέργεια και τους στρατιωτικούς τομείς της Μόσχας. Περισσότεροι από 150 στόχοι – περιλαμβανομένης της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ρωσίας καθώς και εταιρειών στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γεωργία – είναι μεταξύ των οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το πακέτο κυρώσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν επιβληθεί ποτέ από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τα υπουργεία Οικονομικών στην ιστορία.

Η κίνηση της Ουάσιγκτον έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, ενώ η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι η Αγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όταν το τουρκικό κοινοβούλιο ξεκινήσει τις εργασίες του ξανά στις αρχές Οκτωβρίου. Την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος διόρισε την πρώην υπουργό Εμπορίου, Πένι Πρίτζκερ, στη θέση της ειδικής εκπροσώπου για την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Στόχος είναι να προωθήσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, να διαμορφώσει τις προτεραιότητες των δωρεών και να ανοίξουν οι εξαγωγικές αγορές και οι επιχειρήσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Ρωσία απέλασε δυο Αμερικανούς διπλωμάτες και η Σλοβακία έναν Ρώσο διπλωμάτη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...