Το γεγονός ότι η Meta, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook και του Instagram, «ενέδωσε» σε πιέσεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για λογοκρισία περιεχομένου των δύο πλατφορμών, επιβεβαίωσε σήμερα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, επικεφαλής της Meta, σε μια ακόμη ένδειξη της έννοιας της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας του λόγου» που ομνύουν τόσο οι αμερικανικές κυβερνήσεις όσο και οι επιχειρήσεις που έχουν στην ιδιοκτησία τους πλατφόρμες των social media.
Σύμφωνα με το BBC, ο Ζούκενμπέργκ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε, ότι ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μελών του Λευκού Οίκου, άσκησαν πίεση στη Meta για να αφαιρέσει περιεχόμενο, κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και να υποβαθμίσει περιεχόμενο, σχετικά με τον γιό του Τζο Μπάιντεν Χάντερ, πριν τις εκλογές του 2020.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο για την Covid-19, ο Ζούκερμπεργκ έγραψε: «Το 2021, ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, πίεζαν επανειλημμένα τις ομάδες μας για μήνες να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο για την Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας. Πήραμε κάποιες αποφάσεις που, με βάση τη σημερινή γνώση και την εμπειρία, δεν θα παίρναμε τώρα. Πιστεύω ότι η πίεση από την κυβέρνηση ήταν λάθος, και μετανιώνω που δεν ήμασταν πιο ξεκάθαροι για αυτό».
Όσο αφορά το περιεχόμενο για τον Χάντερ Μπάιντεν, την προεκλογική περίοδο του 2020, ο Ζούκεμπεργκ, ισχυρίζεται ότι η υποβάθμισή του έγινε , μετά από παρέμβαση του FBI για «πιθανή ρωσική παραπληροφόρηση». Ωστόσο, το περιεχόμενο αυτό δεν αποδείχθηκε ότι ήταν μέρος μιας τέτοιας επιχείρησης, όπως διευκρίνισε ο Ζούκερμπεργκ.
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε τις ενέργειές του, τονίζοντας ότι προωθούσε «υπεύθυνες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας». Σε δήλωση που εξέδωσε στον ιστότοπο Politico, ο Λευκός Οίκος, παραδέχτηκε την λογοκρισία και υπερασπίστηκε τις ενέργειές του, λέγοντας: «Η θέση μας είναι σαφής και συνεπής: πιστεύουμε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις των ενεργειών τους στον αμερικανικό λαό, ενώ παράλληλα κάνουν ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν».
Οι συγκεκριμένες «παραδοχές» του επικεφαλής της Meta γίνονται σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ επιχειρηματικών κολοσσών «τροφοδοτούν» συνεχώς με ειδήσεις που σχετίζονται με τις φανερές και αθέατες σχέσεις εταιρειών που διαχειρίζονται τεράστιο όγκο και προσωπικών δεδομένων με κάθε είδους μηχανισμούς και υπηρεσίες αστικών κρατών.
Πηγή: BBC, «Politico»