ΗΠΑ – Ν. Κορέα: Συμφωνίες ενίσχυσης των μονοπωλίων και με το βλέμμα έναντι της Κίνας

Σεούλ, Υπουργείο Εξωτερικών Νότιας Κορέας (2014) - Άγαλμα του Βασιλιά Sejong
Φώτο Αρχείου / Σεούλ, Υπουργείο Εξωτερικών Νότιας Κορέας (2014) – Άγαλμα του Βασιλιά Sejong / Πηγή: TWITTER

Την μεγαλύτερη σύσφιξη των διμερών σχέσεων επισφράγισε η πολυήμερη επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε Ιν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κοινό Ανακοινωθέν που περιγράφει σχέδια νέων συνεργασιών σε όλα σχεδόν τα πεδία, από την «ασφάλεια» μέχρι την οικονομία κ.ά.

Την ίδια στιγμή αναφέρεται και ο στόχος -πέραν των άλλων, «το περιβάλλον περιφερειακής ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό περιπλέκεται», με φόντο και τις προσπάθειες της Κίνας να διασφαλίσει δικές της συμμαχίες, αντιδρώντας στα σχέδια των ΗΠΑ να σφίξουν τον κλοιό γύρω της (βλ. προσπάθειες για διεύρυνση του «Quad»).

Οι ΗΠΑ και Νότια Κορέα δηλώνουν «ενωμένες στην αφοσίωση για αναζωογόνηση και εκσυγχρονισμό των δεσμών μας για μια νέα εποχή» και συμφωνούν σε μια προσπάθεια «να ευθυγραμμίσουμε τη Νέα Νότια Πολιτική της Νότιας Κορέας και του οράματος των ΗΠΑ για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

Για την Κορεατική Χερσόνησο επιβεβαιώνεται «η αμερικανική δέσμευση για την παροχή εκτεταμένης αποτροπής με χρήση του πλήρους φάσματος των (σ.σ. στρατιωτικών) ικανοτήτων» των ΗΠΑ, ενδεικτική κι αυτή της σημασίας που η Ουάσιγκτον δίνει στην παρουσία της στη Χερσόνησο, όπως και των κινδύνων από τη στρατιωτική προέκταση των ανταγωνισμών.

Αμφότερες οι πλευρές, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «αντιτίθενται σε όλες τις δραστηριότητες που υπονομεύουν, αποσταθεροποιούν ή απειλούν τη διεθνή και βασισμένη σε νόμους τάξη και δεσμεύονται στη διατήρηση ενός ελεύθερου, ανοιχτού και χωρίς αποκλεισμούς Ινδο-Ειρηνικού», με ευθείες αναφορές «στον σεβασμό της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και των ελεύθερων πτήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», αλλά και «στη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν».

Το βάρος της Κίνας όμως είναι σημαντικό στην περιοχή και αντανακλάται και στις συμμαχίες των χωρών, λαμβάνοντας υπόψη την δυναμική άνοδό της στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία. Γι΄αυτό, αμερικανικά ΜΜΕ όπως η «Wall Street Journal» χαρακτήρισαν όμως «χλιαρό» το ανακοινωθέν και εκτίμησαν ότι «όταν σε συνάντηση ΗΠΑ – Νότιας Κορέας δεν υπάρχουν νέα, αυτά είναι άσχημα νέα».

Στη Σεούλ, ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών Τσόι Γιονγκ Κουν ανέφερε ότι «η Κίνα θα εκτιμήσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το ανακοινωθέν δεν αναφέρεται ευθέως σε εκείνη», δήλωση που «φωτογραφίζει» τις ευθείες αναφορές που έκανε το πρόσφατο ανακοινωθέν ΗΠΑ – Ιαπωνίας. Αλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν ανώνυμα σε νοτιοκορεατικά ΜΜΕ ότι «στη νοτιοκορεατική κυβέρνηση θα ακολουθήσουμε μια αρμονική στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα, στη βάση της στέρεης δομημένης συμμαχίας με τις ΗΠΑ».

Καθοριστικό θέμα πάντως για τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο θα είναι και τα παζάρια για την αποπυρηνικοποίηση και τις σχέσεις Νότιας και Βόρειας Κορέας, με τον Μπάιντεν να κάνει λόγο για «έναν εξαιρετικά δύσκολο στόχο». Μεταξύ άλλων δεν απέκλεισε να συναντήσει κάποια στιγμή τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν θα του προσφέρω διεθνή αναγνώριση» χωρίς ανταλλάγματα.

Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, εξέφρασε την ελπίδα οι σχέσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας «να συμβάλλουν στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία, αντί να βλάψουν τα συμφέροντα τρίτων πλευρών, περιλαμβανομένης της Κίνας». Δεν παρέλειψε όμως να επικρίνει τις αναφορές του ανακοινωθέντος στην κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν, συνιστώντας «προσοχή σε όσα λένε και κάνουν στο θέμα της Ταϊβάν και αποφυγή των παιχνιδιών με τη φωτιά».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...