ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στην Κίνα

Τραμπ 1
Πηγή: EUROKINISSI

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλο το χρονικό περιθώριο για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Κίνα. Σ΄αυτό το πλαίσιο, υπέγραψε νέο διάταγμα το οποίο ενισχύει την απαγόρευση αμερικανικών επενδύσεων σε εταιρείες που φέρονται να ανήκουν στις Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας ή να ελέγχονται από αυτές. Το νέο διάταγμα ενισχύει προηγούμενο, του Νοέμβρη, το οποίο απαγόρευε σε Αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν αξιόγραφα που είχαν διατεθεί μέχρι τότε.

Μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η εταιρεία «S&P Dow Jones Indices» ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει από τις υπηρεσίες της τη γιγαντιαία κινεζική δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC το αργότερο μέχρι 1η Φλεβάρη.

Παλιότερα, με νόμο του 1999, επί του Δημοκρατικού Κλίντον, είχε ανατεθεί στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ να καταρτίζει κατάλογο των επιχειρήσεων που πιστεύεται ότι ανήκουν στον κινεζικό στρατό ή ελέγχονται από αυτόν. Ανάμεσα στις 35 εταιρείες που έχουν συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα του υπουργείου Aμυνας των ΗΠΑ είναι η SMIC, μεγάλη κινεζική κατασκευάστρια ημιαγωγών, και η CNOOC.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πάντως ότι η απερχόμενη κυβέρνηση απέφυγε να προσθέσει τρία κινεζικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και των υπηρεσιών: Τις εταιρείες «Alibaba», «Baidu» και «Tencent».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...