ΗΠΑ – Νότια Κορέα: Μαζί για την ιμπεριαλιστική «υπεράσπιση της ειρήνης»

Ο Ντ. Τραμπ με τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ
Ο Ντ. Τραμπ με τον Υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη του πολέμου στη Χερσόνησο, οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, Μαρκ Έσπερ και Τζεόνγκ Κιεόνγκ-ντου, εξέδωσαν Κοινή Δήλωση με την οποία καλούν τη Βόρεια Κορέα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της γύρω από την «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου».

Με το πάγωμα της αναθέρμανσης των σχέσεων Βορρά – Νότου, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της θέσης τους σε Ασία – Ειρηνικό, οι δύο υπουργοί ισχυρίζονται πως οι χώρες τους «μένουν σθεναρά αφοσιωμένες στην υπεράσπιση της σκληρά κερδισμένης ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο και στη συμπερίληψη της υποστήριξης των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου». Ειδικά οι ΗΠΑ έχουν δώσει δείγμα γραφής το πως εννοούν την ‘ειρήνη’, με βαρύ και ματωμένο παρελθόν επεμβάσεων στην περιοχή.

Το θέμα της «αποπυρηνικοποίησης της Χερσονήσου» προκρίθηκε και στις Συνόδους ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας και Νότιας Κορέας, ως βασική προτεραιότητα, γιατί ο συσχετισμός δυνάμεων -στρατιωτικός και όχι μόνο- στη Χερσόνησο, είναι σημαντικός για την περιοχή. Η οποία αποτελεί την «πίσω αυλή» της ανερχόμενης Κίνας που απειλεί τις ΗΠΑ στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, γι΄αυτό οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στρέφουν ολόπλευρα το ενδιαφέρον τους στην περιοχή, για την ενίσχυση των δικών τους θέσεων.

Πρόσφατα η Πιονγιάνγκ κατέστρεψε το «γραφείο σύνδεσης» που είχε δημιουργηθεί για την επαναπροσέγγιση με τη Σεούλ, και ανήγγειλε την αποστολή ξανά στρατευμάτων σε μεθοριακές περιοχές που είχαν κηρυχθεί αποστρατιωτικοποιημένες, κατηγορώντας τη νοτιοκορεατική πλευρά ότι έχει γίνει «μαριονέτα» της Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ag

Δείτε ακόμα...