ΗΠΑ: Ο Τραμπ αρνείται να υπογράψει ν/σ για ενίσχυση της οικονομίας – Χιλιάδες άνεργοι μένουν χωρίς επίδομα

Ανεργία στις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Ανεργία στις ΗΠΑ / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Benjamin Disinger

Εκατομμύρια Αμερικανοί είδαν τα επιδόματα ανεργίας τους να λήγουν το Σάββατο αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να υπογράψει νόμο ένα πακέτο πανδημίας και δαπανών ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους καθημερινούς ανθρώπους.

Ο Τραμπ εκπλήσσει τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς όταν είπε αυτή την εβδομάδα ότι ήταν δυσαρεστημένος με το τεράστιο νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει 892 δισεκατομμύρια δολάρια σε μέτρα ανακούφισης από τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης ειδικών επιδομάτων ανεργίας που λήγουν στις 26 Δεκεμβρίου και 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για κανονικές κρατικές δαπάνες.

Χωρίς την υπογραφή του Τραμπ, περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν αυτά τα επιπλέον οφέλη, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Μετά από πολλούς μήνες, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν στο πακέτο το περασμένο Σαββατοκύριακο, με την υποστήριξη του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ, ο οποίος παραδίδει την εξουσία στον εκλεγμένο Πρόεδρο του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, δεν αντιτάχθηκε στους όρους της συμφωνίας προτού το ψηφίσει το Κογκρέσο τη Δευτέρα το βράδυ. Αλλά από τότε έχει παραπονεθεί ότι το νομοσχέδιο δίνει πάρα πολλά χρήματα σε ειδικά ενδιαφέροντα, πολιτιστικά προγράμματα και ξένη βοήθεια, ενώ οι εφάπαξ έλεγχοι 600 δολαρίων σε εκατομμύρια Αμερικανούς που αγωνίζονται ήταν πολύ μικροί. Απαίτησε να αυξηθεί σε 2.000 $.

«Γιατί οι πολιτικοί δεν θα ήθελαν να δώσουν στους ανθρώπους 2.000 $, παρά μόνο 600 $; … Δώστε στους ανθρώπους μας τα χρήματα!» ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος έκανε tweet την ημέρα των Χριστουγέννων.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η βοήθεια του λογαριασμού είναι πολύ χαμηλή, αλλά λένε ότι η άμεση υποστήριξη είναι ακόμη ευπρόσδεκτη και απαραίτητη.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...