Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα προσαρτήσουν τελικά τη Γροιλανδία. «Θεωρώ πως θα συμβεί», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε. «Είναι απαραίτητο για τη διεθνή ασφάλεια», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στο μεγάλο, πλούσιο σε ορυκτό πλούτο και στρατηγικής σημασίας νησί της Αρκτικής εντείνονται τα τελευταία χρόνια οι «φωνές» για «ανεξαρτητοποίηση» από τη Δανία, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να μεγαλώσουν το γεωπολιτικό τους «πάτημα».
Η Γροιλανδία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού για κυριαρχία στην Αρκτική, όπου το λιώσιμο των πάγων καθιστά τους πόρους της πιο προσβάσιμους και ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, τα Σκανδιναβικά κράτη, η Ρωσία, αλλά και η Κίνα έχουν εντείνει τις επιχειρηματικές και στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία αποτελεί τμήμα του βασιλείου και «δεν είναι προς πώληση».
Το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα Demokraatit της Γροιλανδίας, το οποίο κέρδισε τις εκλογές της Τρίτης για την ανάδειξη τοπικής κυβέρνησης, έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τη Δανία αλλά όχι με βιαστικά βήματα.
Το Demokraatit εξασφάλισε το 29,9% των ψήφων, σημαντικά υψηλότερα από το 9,1% που είχε σημειώσει το 2021. Στη δεύτερη θέση με 24,5% και διπλασιασμό των εδρών του το κόμμα Naleraq, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας πιο άμεσης «ανεξαρτησίας» και εκφράζει ανοιχτά την «ανάγκη» συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Το κυβερνών κόμμα Inuit Ataqatigiit και ο εταίρος του Siumut, που αναζητούν επίσης έναν πιο «αργό δρόμο» προς την ανεξαρτησία, κατέκτησαν το 36% των ψήφων συνδυαστικά, από το 66,1% το 2021.
Και τα έξι μεγάλα κόμματα της Γροιλανδίας τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού, αλλά διαφωνούν για τον τρόπο που θα επιτευχθεί.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 70,9%, έναντι 65,9% στις προηγούμενες εκλογές, φανερώνοντας αυξημένο ενδιαφέρον στη σημερινή γεωπολιτική συγκυρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP