ΗΠΑ: Οι εταιρείες Huawei Technologies και Hikivision ανήκουν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό

Κέντρο Ερευνών της Huawei Technologies στο Πεκίνο
Κέντρο Ερευνών της Huawei Technologies στο Πεκίνο / Πηγή: Huawei

Κι άλλο «νερό» προστίθεται στη δίνη της διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πρόσφατα με επίσημο έγγραφό του, χαρακτήρισε τις εταιρείες Huawei Technologies και Ηikivision ως εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύεται από το πρακτορείο Reuters, συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι εταιρείες China Mobil Communications Group, China Telecommunications και Aviation Industry Corp of China.

Αν και προς το παρόν η Huawei, δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα, η Hikvision αποδοκίμασε την απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανεδαφική». Ενω δήλωσε ότι η ίδια δεν αποτελεί «κινεζική στρατιωτική εταιρεία», και ότι δεν έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικά project.

Στις ΗΠΑ, γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ζητούν από τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στις κινεζικές εταιρείες που αναφέρονται στη λίστα του Πενταγώνου. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο χαρακτηρίζει το έγγραφο ως «μία αρχή», παρά του ότι όπως αναφέρει ότι παραμένει ένα «ανεπαρκές μέτρο» για την προστασία του αμερικανικού λαού από τις «εταιρείες που στηρίζουν τη δράση της κινεζικής κυβέρνησης».

Ο «πόλεμος» των ΗΠΑ ξεκίνησε το 2019, όταν η Ουάσινγκτον, επικαλούμενη ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κατήγγειλε τη Huawei και τη Hikvision για κατασκοπία εκ μέρους του Πεκίνο. Τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και η Huawei έχουν απορρίψει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς.

Η αντιπαράθεση των ΗΠΑ και Κίνας και για στο τομέα των νέων τεχνολογιών, εντείνεται. Η Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία για την αποθάρρυνση των ξένων κυβερνήσεων να αναθέσουν το έργο κατασκευής του δικτύου 5G στην κινεζική Huawei – παρά τις αρνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τσεχίας κ.ά. Θυμίζουμε οτι σε αυτόν τον ανταγωνισμό συμμετέχει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Πηγή: SPUTNIK [25/06]

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...