ΗΠΑ: Περιοδεία του Υπουργού Άμυνας στη Βόρεια Αφρική

Ο Ντ. Τραμπ με τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ
Ο Ντ. Τραμπ με τον Υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ

Ο Μαρκ Έσπερ έγινε από χτες ο πρώτος Αμερικανός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αλγερία μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Ράμσφελντ, το 2004, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αυξημένη γεωπολιτική επιρροή Ρωσίας και Κίνας στο στρατό της χώρας.

Ο Έσπερ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, και τον ομόλογό του, Σαΐντ Τσενγκριχά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε την επιθυμία για στενότερη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Εξήρε το ρόλο της Αλγερίας (που είναι στενός εταίρος της Ρωσίας και της Κίνας σε στρατιωτικό επίπεδο) στην καταπολέμηση της δράσης «ομάδων εξτρεμιστών» αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει εδώ και καιρό με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Μάλι και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη.

Η συναντήσεις αυτές ακολούθησαν την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Έσπερ, την Τετάρτη, στην Τυνησία επιδιώκοντας και εκεί στενότερες σχέσεις με το στρατό της χώρας έναντι της δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και η «Αλ Κάιντα», που δημιουργήθηκαν από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Η επίσκεψη αυτή συνοδεύτηκε από συμφωνία 10ετούς στρατιωτικής συνεργασίας με την Τυνησία.

Οι ΗΠΑ από το 2015 προσπαθούν να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τον τυνησιακό στρατό επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αποτρέψουν την επιρροή στη χώρα ανταγωνιστών τους όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναμένεται στο Μαρόκο.

Δείτε ακόμα...