ΗΠΑ: Πιέσεις από πρώην στελέχη της CIA στον Μπάιντεν να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράν

Αμερικανοί Ναύτες σε αεροπλανοφόρο

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, τα γεράκια επιστρέφουν, επιδιώκοντας νέα εμπλοκή στην περιοχή και αυτή η φορά στο Ιράν, με αφορμή το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης ή JCPOA.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα theintercept.com, ομάδα πρώην αξιωματούχων της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει δημόσια εκστρατεία για να πιέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράν. Με δήλωσή τους, οι πρώην επικεφαλής της CIA, Leon Panetta και στρατηγός David Petraeus, καθώς και η πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου επί Ομπάμα, Michèle Flournoy, υποστηρίζουν ότι «είναι ζωτικής σημασίας να επανέλθει ο φόβος στο Ιράν πως η πυρηνική του πορεία θα προκαλέσει τη χρήση βίας εναντίον του από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η δήλωση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει «να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν το Ιράν να αντιληφθεί πως η συμπεριφορά του και η απόρριψη μιας λογικής διπλωματικής απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την πυρηνική υποδομή, που κατασκευάστηκε με κόπο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες».

Ο Ιρανός αναλυτής Hooman Majd, συγγραφέας του «The Ayatollah Begs to Differ: The Paradox of Modern Iran», χαρακτήρισε την επιστολή ως ανόητη. «Δεν υπάρχει κανένας φόβος στο Ιράν. Η τελευταία φορά που φοβήθηκε ένα στρατιωτικό χτύπημα από τις ΗΠΑ ήταν αμέσως μετά την εισβολή στο Ιράκ, όταν φαινόταν ότι η εύκολη νίκη εκεί και στο Αφγανιστάν θα οδηγούσε πράγματι σε πόλεμο με την Τεχεράνη». Ο Majd επισημαίνει ότι παρά τις επανειλημμένες απειλές των ΗΠΑ και του Ισραήλ για στρατιωτική δράση, το Ιράν «ενισχύει» σταθερά τις στρατιωτικές του δυνατότητες. «Οπότε θα έλεγα ότι το Ιράν δεν φοβάται τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ εναντίον του τώρα», πρόσθεσε.

Οι αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η στρατηγική τους στοχεύει στο να αναγκάσουν το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να το αναγκάσουν να σταματήσει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μετά την εγκατάλειψη από τον Ντόναλντ Τραμπ του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχέδιου Δράσης ή JCPOA. «Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ιράν στη χρήση μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας, η συμπεριφορά του Ιράν συνεχίζει να δείχνει ότι όχι μόνο θέλει να διατηρήσει τα πυρηνικά του όπλα, αλλά κινείται και προς την ανάπτυξη του οπλοστασίου του», γράφουν. Ενώ υποστηρίζουν την στρατιωτική δράση και καλούν ανοιχτά τον Μπάιντεν να αναλάβει πρωτοβουλίες, οι συντάκτες της επιστολής ισχυρίζονται ότι πρόθεσή τους είναι να υποστηρίξουν τις διπλωματικές προσπάθειες. «Δεν πρόκειται για εχθρότητα προς το Ιράν ή τον λαό του».

Η Trita Parsi, εκτελεστική αντιπρόεδρος του Quincy Institute for Responsible Statecraft, αποδοκίμασε τη δήλωση, λέγοντας: «Η υπερβολική πίστη στα θαύματα που μπορούν να επιφέρουν οι αμερικανικές στρατιωτικές απειλές δεν περιορίζεται σε οποιοδήποτε μέρος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι πεποίθηση του κατεστημένου ότι η αμερικανική ασφάλεια επιτυγχάνεται μέσω της παγκόσμιας στρατιωτικής ηγεμονίας».

Η Trita Parsi, αναλύτρια και συγγραφέας του «Losing an Enemy: Obama, Iran, and the Triumph of Diplomacy», πρόσθεσε: «Αντί να είναι η λύση στην κρίση η στρατιωτική απειλή των ΗΠΑ στο Ιράν, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει επεκταθεί. Όσο περισσότερο μια χώρα αντιμετωπίζει στρατιωτικές απειλές, τόσο περισσότερο θα ενισχύει το πυρηνικό του οπλοστάσιο».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020, ο Μπάιντεν επέκρινε επανειλημμένα την εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας από τον Τραμπ και τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασίμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου. Ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία, ο Μπάιντεν δεν έχει κάνει το παραμικρό για να επιστρέψει στη συμφωνία ενώ διατυπώνει μια ολοένα και πιο εχθρική στάση έναντι της Τεχεράνης. Στα τέλη Αυγούστου, ο Μπάιντεν έθετε θέμα στρατιωτικής παρουσίας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε: «Εάν αποτύχει η διπλωματία με το Ιράν, είμαστε έτοιμοι να στραφούμε σε άλλες επιλογές». Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διατηρήσει και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν, γεγονός που έχει ενισχύσει τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης πως οι ΗΠΑ διεξάγουν ήδη έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον του Ιρανικού λαού. Το Ιράν απαιτεί την παύση των κυρώσεων ως προϋπόθεση για να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

«Το Ιράν έχει κάθε λόγο να θέλει να αποκαταστήσει το JCPOA, με την άρση των επαχθών κυρώσεων εναντίον του», είπε ο Majd.

«Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και οι οικονομικές κυρώσεις είναι ακριβώς ο λόγος που βρισκόμαστε σε αυτό το χάος αυτή τη στιγμή. Το να πιστεύει κάποιος ότι η πιο Τραμπική συμπεριφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα σπάσει το πυρηνικό αδιέξοδο είναι μεγάλο λάθος», λέει η Trita Parsi. «Η εγκατάλειψη του Τραμπ από τη συμφωνία και η έλλειψη εμπιστοσύνης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στη συμφωνία μετά το 2024, έχει υπονομεύσει τις αμερικανικές υποσχέσεις για ελάφρυνση των κυρώσεων. Οι Ιρανοί διστάζουν σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν πιστεύουν ότι τα οικονομικά οφέλη που υπόσχονται οι ΗΠΑ θα είναι άμεσα. Καμία στρατιωτική απειλή δεν θα αλλάξει αυτή τη θεμελιώδη αδυναμία στη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ».

Μετά την υπερψήφιση από την ολομέλεια της Γερουσίας του νομοσχεδίου για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), όπως και την εντολή Μπάιντεν προς την ηγεσία του Πενταγώνου, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως ανάλογες προτάσεις, όπως αυτές των πρώην αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας, μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος.

Ήδη το Πεντάγωνο έχει εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, με τη συνεχή κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με δεδομένη την θέση της Τεχεράνης να μη κάνει βήμα πίσω, με περίεργα χτυπήματα, οι πιθανότητες να συμβεί οτιδήποτε συνεχώς αυξάνονται.

Ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη

Με τις αντιθέσεις ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές να περιπλέκονται και να βαθαίνουν όλο και περισσότερο και τους ανταγωνισμούς μεταξύ τους να οξύνονται η ανασφάλεια για τους λαούς μεγαλώνει. Μετά τους πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν και σε τόσες άλλες περιοχές, οι λαοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως, στο σημερινό κόσμο, κανένας δε μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη τους. Μόνο με τη δική τους απόφαση να αποτινάξουν απο τον τόπο τους την εξουσία του κεφαλαίου, με τον αγώνα τους απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα σχέδιά τους, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη με φιλία και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

Στο χέρι των λαών βρίσκεται το κλειδί για την αληθινή παγκόσμια ειρήνη. Και μόνο…

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
MBA, Ms’c

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...