ΗΠΑ – Ρωσία: Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι «παρακολουθεί στενά» την ανάπτυξη δυνάμεων του CSTO στο Καζακστάν

Πηγή: Sputnik

«Οι ταραχές στο Καζακστάν δεν θα επηρεάσουν τα σχέδια για τις συνομιλίες με τη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρακολουθούν στενά» αναφορές σύμφωνα με τις οποίες δυνάμεις του υπό τη Ρωσία Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ/ CSTO έχουν αναπτυχθεί στο Καζακστάν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ειλικρινά ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθούν οποιαδήποτε τυχόν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και παρακολουθούμε επίσης οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για απόκτηση του ελέγχου θεσμών του Καζακστάν», πρόσθεσε ο Πράις.

Ο CSTO ανακοίνωσε ότι «το ρωσικό τμήμα του ειρηνευτικού σώματος μεταφέρεται στο έδαφος του Καζακστάν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις και οι πρώτες μονάδες των δυνάμεων έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούν τα καθήκοντά τους».

Ο γενικός γραμματέας του CSTO Στάνισλαβ Ζας δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι συνολικά η «ειρηνευτική δύναμη» θα αριθμεί περίπου 2.500 μέλη και μπορεί να ενισχυθεί εάν χρειαστεί. Δήλωσε επίσης στο Sputnik, ότι αναμένεται να καταφτάσει στο Καζακστάν και στρατιωτικό τμήμα από τη Λευκορωσία, ενώ η μεταφορά όλων την ειρηνευτικών δυνάμεων του CSTO (και από Αρμενία, Κιργιστάν και Τατζικιστάν) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Sputnik

Δείτε ακόμα...