ΗΠΑ-Ρωσία: Νέο επεισόδιο στον ανταγωνισμό τους στη Μεσόγειο

Ρωσικό Μαχητικό Αεροσκάφος τύπου τύπου Sukhoi-30

Νέο επεισόδιο στον ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ σημειώθηκε την Κυριακή, όταν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πλησίασε ένα αεροσκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πάνω από τη Μεσόγειο.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τις δύο χώρες, με διαφορετική ερμηνεία για το περιστατικό.

Η ερμηνεία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με δήλωση του 6ου στόλου των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων την Κυριακή, ένα ρωσικό αεροσκάφος SU-35 «πέταξε με έναν μη ασφαλή και μη επαγγελματικό τρόπο», ενώ παρεμπόδιζε το αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας και αναγνώρισης P-8A. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό σε διάστημα τεσσάρων ημερών, που οι Ρώσοι πιλότοι προβαίνουν σε ανασφαλείς ελιγμούς ενώ παρεμποδίζουν αμερικανικά αεροσκάφη.

«Οι περιττές ενέργειες του ρωσικού SU-35 ήταν ασυμβίβαστες με τους διεθνείς κανόνες πτήσεων, θέτοντας σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης και των δύο αεροσκαφών», δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

«Ενώ τα ρωσικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον διεθνή εναέριο χώρο,αυτή η αλληλεπίδραση ήταν ανεύθυνη. Αναμένουμε να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που έχουν τεθεί για την ασφάλεια και την αποτροπή συμβάντων…»

«Το ρωσικό μαχητικό πλησίασε σε απόσταση περίπου 7,5 μέτρων» αναφέρεται στην ανάρτηση στο Twitter του λογαριασμού του 6ου στόλου των ΗΠΑ.

Η πλευρά της Ρωσίας

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι τα μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Hmeimim της Συρίας για να εντοπίσουν έναν στόχο που πλησιάζει τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία.

«Ο πιλότος του ρωσικού μαχητικού προσέγγισε και αφού αναγνώρισε ότι πρόκειται για αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το συνόδεψε». Σημειώνοντας ότι το αμερικανικό αεροσκάφος αναγνώρισης άλλαξε εκ των υστέρων σχέδιο πτήσης, μακριά από μια ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Ρωσία για παρόμοιες ανασφαλείς ενέργειες «παρεμπόδισης» αμερικανικών αεροσκαφών επιτήρησης. Συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου της Μεσογείου. Ωστόσο τέτοια περιστατικά έχουν παρουσιάσει σχετική μείωση τα τελευταία χρόνια.

Την Τετάρτη, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι ένα ρωσικό τζετ πραγματοποίησε έναν ανεστραμμένο ελιγμό υψηλής ταχύτητας μπροστά από ένα αμερικανικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με τη δήλωση, αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας «μη ασφαλούς αναχαίτισης» και στη Μεσόγειο.

Ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ στην Ευρώπη δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Μόσχα» σχετικά με το περιστατικό.

Πηγή : [cnn.gr]

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...