ΗΠΑ – Σαουδική Αραβία: Μείωση του ρόλου του αντιπάλου τους Ιράν, στην Μέση Ανατολή

Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud
Φώτο Αρχείου / Παλιότερη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Χτες κατά τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στο πλαίσιο της έναρξης του διμερούς στρατηγικού διαλόγου, εξετάσθηκαν σχέδια περιορισμού της επιρροής του Ιράν, που θεωρείται ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός αντίπαλός τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται πως συζητήθηκε η σημασία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και της διατήρησης της περιφερειακής σταθερότητας «μέσω εκτεταμένης συνεργασίας σε ασφάλεια και οικονομία». Επιβεβαίωσαν επίσης τις διμερείς δεσμεύσεις «για την αντιμετώπιση των απειλών του Ιράν» σε περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι ΗΠΑ δεν παρέλειψαν να αναγνωρίσουν «την πρόοδο» της Σαουδικής Αραβίας στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνέχιση αλλαγών σε πολλούς τομείς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Οραμα 2030» για απεξάρτηση της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δυο ΥΠΕΞ, ο Πομπέο πίεσε δημοσίως τη Σαουδική Αραβία για την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ, ευχαριστώντας την αραβική χώρα για «τη βοήθεια που έδωσε στην έως τώρα επίτευξη συμφωνιών του Αβραάμ» (δηλαδή τις συμφωνίες ανάμεσα σε Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν που υπογράφτηκαν στις 15 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο). Παράλληλα ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, ανακοίνωσε τα σχέδια αγοράς έκτασης 25 στρεμμάτων στο Ριάντ, για την ανέγερση νέας πρεσβείας – φρούριο. Ενώ επιβεβαίωσε τις συνομιλίες για πιθανές πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά του, ο αλ Σαούντ ανάμεσα στ’ άλλα κατηγόρησε το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τους Χούτι της Υεμένης, ότι έχουν πλήξει τη χώρα του με 300 πυραύλους και drones.

Πηγή ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

ag

Δείτε ακόμα...