ΗΠΑ: Σχέδια ενίσχυσης της θέσης τους σε Αλγερία, Λιβύη

Χάρτης Λιβύη Πετρέλαιο
Χάρτης Πετρελαϊκών κοιτασμάτων κι αγωγών στη Λιβύη

Κατά τη συνάντηση του διοικητή της αφρικανικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, (AFRICOM), στρατηγού Στίβεν Τάουνσεντ, με τον Πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ‘εκφράστηκαν’ τα σχέδια των ΗΠΑ να προωθήσουν τα σχέδιά τους στη Λιβύη, μετά την επέμβαση που πραγματοποίησαν το 2011.

Ο Τάουνσεντ, σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, επανεξέτασε με τον Αλγερινό Πρόεδρο «προσπάθειες για εκεχειρία» στη Λιβύη και «τρόπους διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή». Συζήτησαν επίσης τις «ανησυχίες» που έχουν για την «περιφερειακή ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των εξελίξεων στη Λιβύη αλλά και αυτών στο Δυτικοαφρικανικό Μάλι, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση ανατράπηκε πρόσφατα με πραξικόπημα. Ο Αμερικανός στρατηγός χαρακτήρισε την Αλγερία «αφοσιωμένο εταίρο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τονίζοντας πως για τις ΗΠΑ «είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση αυτής της σχέσης».

Ο στρατηγός Τάουνσεντ συναντήθηκε επίσης και με άλλους αξιωματούχους, όπως με τον αρχηγό ΓΕΣ Αλγερίας, Σαΐντ Τσανγκρίχα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Σάμπρι Μπουκαντούμ.

Πηγή: Ριζοσπάστης

ag

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...