ΗΠΑ: Σχέδια για βοήθεια ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους

Το τείχος που έχει χτίσει το Ισραήλ γύρω από την Γάζα
Το τείχος που έχει χτίσει το Ισραήλ γύρω από την Γάζα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να χορηγήσουν συνολική οικονομική βοήθεια ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους, μέσω του αρμόδιου προγράμματος του ΟΗΕ για τη στήριξη των προσφύγων (UNWRA), καθώς και άλλων προγραμμάτων που διακόπηκαν επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 150 εκατομμύρια μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNWRA), 75 εκατομμύρια ως οικονομική και αναπτυξιακή βοήθεια στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, και άλλα 10 εκατομμύρια μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, για προγράμματα προώθησης της ειρήνης.

Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ, δεν είναι άσχετη ότι δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή και την δρομολόγηση της λύσης δύο κρατών Ισραήλ-Παλαιστίνης, όπως αυτό ομολογείται εξάλλου και από συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν οι οποίοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επαναφέρουν, ως προτεραιότητα της πολιτικής τους στο Μεσανατολικό, τον στόχο της λύσης των δύο κρατών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι ενέργειες της κυβέρνησης λαμβάνουν υπόψη βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία), αλλά και τις επερχόμενες εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εντός των προσεχών μηνών.

Παλαιστίνιοι: Αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση Τραμπ

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε μπλοκάρει σχεδόν όλη την οικονομική βοήθεια, αφού διέκοψε τις σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή το 2018. Οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η απόφαση αυτή ήταν μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ με όρους τους οποίους η Παλαιστινιακή ηγεσία θεωρούσε ότι της στερούσαν το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο κράτος.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν μποϊκοτάρει τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών στο Μεσανατολικό.

Αντιδρά το κράτος δολοφόνος, το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα, Τετάρτη, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, στον οποίο επανέλαβε ότι στηρίζει τη λύση των δύο κρατών.

Από την άλλη, το Ισραήλ αντέδρασε σε αυτήν την απόφαση με τον πρέσβη του στις ΗΠΑ, ο οποίος εξέφρασε την «απογοήτευσή» του μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα ξαναρχίσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNWRA).

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...