ΗΠΑ: Σχεδιάζει διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στην Κίνα

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι,
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, Πηγή: wikipedia

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κάλεσε χθες, Τρίτη, για ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο από τις ΗΠΑ, ασκώντας κριτική στην Κίνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δηλώνοντας ότι οι ξένοι ηγέτες που θα παραβρεθούν εκεί θα χάσουν το ηθικό τους ανάστημα.

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου μιλούν όλο και περισσότερο για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων ή για την αλλαγή του τόπου της διεξαγωγής τους, ενώ έχουν επικρίνει αμερικανικές εταιρίες υποστηρίζοντας πως η σιωπή τους γι’ αυτό που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει γενοκτονία των Ουιγούρων και άλλων εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα ενθαρρύνει την κινεζική κυβέρνηση.

Η Πελόζι δήλωσε, απευθυνόμενη σε μία διακομματική συνεδρίαση για το ζήτημα αυτό, ότι οι ξένοι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να αποφύγουν να παραβρεθούν στους αγώνες, που έχουν προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο.

«Αυτό που προτείνω -συντασσόμενη με αυτούς που επίσης το προτείνουν- είναι ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ» στο πλαίσιο του οποίου «οι ηγετικές χώρες του κόσμου δεν θα παραβρεθούν στους Ολυμπιακούς» δήλωσε η Πελόσι. «Ας μην τιμήσουμε την κινεζική κυβέρνηση με την επίσκεψη των ηγετών κρατών στην Κίνα» πρόσθεσε η ίδια.
«Η επίσκεψη των ηγετών κρατών στην Κίνα, ενώ μία γενοκτονία συνεχίζεται –ενώ εσείς κάθεστε εδώ στις θέσεις σας- πραγματικά θέτει το ερώτημα σχετικά με το ποια ηθική αρχή θα επικαλεστείτε όταν θα μιλήσετε ξανά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», αναρωτήθηκε η Πελόσι.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Λιου Πενγκιού δήλωσε στο Reuters ότι οι αμερικανικές προσπάθειες παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας σχετικά με τους Ολυμπιακούς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Φυσικά η Πελόζι και οι ΗΠΑ γενικότερα, δεν πονούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο τα οποία διαχρονικά καταπατούν, και ειδικά αυτή την περίοδο όπου παιδιά, ηλικιωμένοι, απλοί άνθρωποι σκοτώνονται στην Παλαιστίνη από τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ. Η ανερχόμενη Κίνα στην παγκόσμια σκηνή, είναι κίνδυνος για τα αμερικανικά μονοπωλιακά συμφέροντα και γενικότερα αυτά των γεωστρατηγικών σχεδίων των ΗΠΑ. Αυτή είναι η ουσία και ο στόχος της πρότασής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...