ΗΠΑ: Σε απεργιακή ετοιμότητα δεκάδες χιλιάδες εργάτες στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Απεργία των εργατών των εργοστασίων του Ομίλου Εταιριών JOHN DEERE στις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Απεργία των εργατών των εργοστασίων του Ομίλου Εταιριών JOHN DEERE στις ΗΠΑ / Πηγή: UAW

Διεκδικώντας μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά αιτήματα το συνδικάτο εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες UAW (United Auto Workers) προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις την εργοδοσία των 3 μεγάλων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών «General Motors» (GM), «Ford» και «Stellantis», σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί άμεσα ικανοποιητική συμφωνία.

Εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, τότε αναμένεται να απεργήσουν περίπου 146.000 εργαζόμενοι του κλάδου.

Μεταξύ άλλων, το συνδικάτο διεκδικεί μισθολογικές αυξήσεις ύψους 40% μέσα σε μία τετραετία, αύξηση των επιδομάτων και ενίσχυση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των ωραρίων με μείωση των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας από 40 στις 32 ώρες και πλήρεις αποδοχές για όλους.

Τα αιτήματα των εργαζομένων έρχονται μετά από χρόνια χτυπημάτων στα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα μετά την καπιταλιστική κρίση του 2008 – 2009. Εκτοτε, πήραν αυξήσεις – ψίχουλα, είδαν τις υπερωρίες να πολλαπλασιάζονται δίχως σοβαρή αμοιβή, ενώ πολλοί δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα ακόμη και με συνεχή 12ωρα για να βγει το πλάνο της παραγωγής.

Το ίδιο διάστημα «απογειώθηκαν» τα κέρδη της εργοδοσίας, οι αμοιβές και τα μπόνους των διευθυνόντων συμβούλων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία παράγει το 3% του αμερικανικού ΑΕΠ και μία πιθανή απεργία αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, το Οχάιο και η Ιντιάνα, που έχουν στο έδαφός τους εργοστάσια παραγωγής οχημάτων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, παραμένει ανοιχτό αν η δήθεν «φιλεργατική» κυβέρνηση Μπάιντεν αποφασίσει να προχωρήσει σε νέα αντιαπεργιακή απαγόρευση, όπως έκανε και ενάντια στην απεργία των σιδηροδρομικών.

Ο δε πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, φαβορί για να πάρει ξανά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, επιχειρεί να στριμώξει τον αγώνα των εργαζομένων στις ενδοαστικές αντιθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι με τις επιδοτήσεις «πράσινης οικονομίας» ουσιαστικά πριμοδοτεί τις κινεζικές βιομηχανίες ηλεκτροκίνησης και «οι Αμερικανοί εργάτες θα μείνουν χωρίς δουλειά»…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...