ΗΠΑ: Συνεχίζουν οι αυξομειώσεις των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

Ανεργία στις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Ανεργία στις ΗΠΑ / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Benjamin Disinger

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα τακτικά προγράμματα των πολιτειών υποχώρησαν κατά 71.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 199.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 260.000. 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση μπορεί να εξηγηθεί από το πώς η κυβέρνηση προσαρμόζει τα ακατέργαστα δεδομένα για τις εποχιακές διακυμάνσεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP, Lou Crandall, επεσήμανε σε πρόσφατο σημείωμα ότι εποχικοί παράγοντες προέβλεπαν μικρότερη αύξηση των μη προσαρμοσμένων απαιτήσεων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς η αγορά εργασίας αγωνιζόταν να ανακάμψει.

«Αυτό είναι καθαρά εποχιακός παράγοντας. Πολλά από αυτά θα αντιστραφούν την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Crandall. Πριν από τις εποχικές προσαρμογές, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά περίπου 18.000.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης της Covid-19 στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις ήταν στις 216.000. Λίγο αργότερα, με την εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας εκτοξεύτηκαν στο ιστορικό υψηλό των 6,1 εκατ. στις αρχές του Απριλίου. Από τότε υποχωρούν καθώς η οικονομία έχει ξανανοίξει και οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην αγορά. 

Πηγή: Aljzaeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...