ΗΠΑ: Συνεχίζουν τις ασφυκτικές πιέσεις – Η Ινδία στο στόχαστρο του Μπάιντεν

Άσκηση "MALABAR" 2016 με τη συμμετοχή των Πολεμικών Ναυτικών Ινδίας - ΗΠΑ- Ιαπωνίας
Φώτο Αρχείου / Άσκηση “MALABAR” 2016 με τη συμμετοχή των Πολεμικών Ναυτικών Ινδίας – ΗΠΑ- Ιαπωνίας / Πηγή: US NAVY

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις ασφυκτικές πιέσεις προς όλες τις χώρες του πλανήτη να συνταχθούν με τη δική τους πλευρά στην Ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι μόνο η Ινδία μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση στην αντίδρασή της απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Quad –ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία—έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, η Ινδία δεν έχει πράξει το ίδιο και μάλιστα δεν έχει καν καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Σε αντίδραση σε αυτή την επιθετική ενέργεια, εμφανίσαμε κοινό μέτωπο στο ΝΑΤΟ και τον Ειρηνικό», δήλωσε ο Μπάιντεν χθες μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ.

«Η Quad — με την εξαίρεση της Ινδίας που είναι κάπως διστακτική σε κάποια θέματα—όμως η αντίδραση της Ιαπωνίας ήταν εξαιρετικά ισχυρή, όπως και της Αυστραλία στην αντιμετώπιση της επιθετικής ενέργειας του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν». Ο Ρώσος πρόεδρος «βασίζεται στο ότι είναι ικανός να διχάσει το ΝΑΤΟ», αλλά αντ’ αυτού «το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ ξανά στην ιστορία του πιο ισχυρό, πιο ενωμένο», εκτίμησε ο Μπάιντεν.

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι χθες Δευτέρα το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία κατανοεί τη θέση της Ινδίας στο θέμα της Ουκρανίας.

Αν και η Ινδία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και έχει ανάγκη τη στήριξη της Quad, εξακολουθεί να εξαρτάται από τις αγορές όπλων και πυρομαχικών από τη Ρωσία, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κίνα στα κοινά τους σύνορα στα Ιμαλάια και εν μέσω των συνεχών προστριβών με το Πακιστάν.

Εξάλλου η Ινδία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο σε προνομιακή τιμή, με δύο ινδικές κρατικές εταιρείες να έχουν παραγγείλει πρόσφατα 5 εκατομμύρια βαρέλια.

Ινδοί αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...