ΗΠΑ: Συνελήφθη πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού

Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδ
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, Πηγή: Wikipedia

Ο Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού επί των ημερών της προεδρίας του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Μεξικό, συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ χωρίς να είναι γνωστοί οι λόγοι, ανέφερε χθες Πέμπτη το βράδυ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ.

Αργότερα, η σύλληψη του στρατηγού Σιενφουέγος επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA), δυνάμει εντάλματος που αφορά υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι πληροφορίες που είχαν δώσει, ζητώντας να μην κατονομαστούν, μεξικανικές και αμερικανικές διπλωματικές πηγές.

«Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο στρατηγός Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια», ενημέρωσε ο Εμπράρδ μέσω Twitter. Πρόσθεσε πως ανέμενε ο λόγος της σύλληψης να τού διευκρινιστεί «τις προσεχείς ώρες» από τον μεξικανό πρόξενο στο Λος Άντζελες.

Επιχείρηση ομάδα πρακτόρων της DEA (Drug Enforcement Administration) του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Επιχείρηση ομάδα πρακτόρων της DEA (Drug Enforcement Administration) του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ / Πηγή: DEA

Ο Σιενφουέγος ήταν υπουργός Άμυνας από το 2012 ως το 2018 υπό τον πρόεδρο Πένια Νιέτο του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI). Την περίοδο που βρισκόταν στο αξίωμα, πολλά στελέχη των μεξικανικών ένοπλων δυνάμεων είχαν κατηγορηθεί από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως ενέχονταν σε «εξαφανίσεις» πολιτών, ανάμεσά τους αυτές των 43 φοιτητών στην Αγιοτσινάπα, στην πολιτεία Γκερέρο (νοτιοανατολικά), το 2014.

Άλλος ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Πένια Νιέτο, ο Χενάρο Γκαρσία Λούνα, ο οποίος χειριζόταν το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Ασφάλειας, είναι προφυλακισμένος στη Νέα Υόρκη. Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019 στο Ντάλας (Τέξας, νότια), και τον βαρύνουν υποψίες ότι ενεπλάκη στη διακίνηση τουλάχιστον 53 τόνων κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μεξικανική διπλωματική πηγή, μέλη της οικογένειας του Σιενφουέγος που ταξίδευαν μαζί του έχουν ήδη αφεθεί ελεύθερα.

Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του Πένια Νιέτο είχαν κατηγορηθεί για υποθέσεις διαφθοράς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πως είχαν σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...