ΗΠΑ: Συνεργασία με Ιαπωνία – Ν. Κορέα

Χάρτης της Θάλασσα της Ιαπωνίας, μεταξύ Ιαπωνίας, Ρωσίας και Κορεατικής Χερσονήσου
Χάρτης της Θάλασσα της Ιαπωνίας, μεταξύ Ιαπωνίας, Ρωσίας και Κορεατικής Χερσονήσου / πηγή: Google Maps

Συνάντηση θα έχουν αύριο στις ΗΠΑ στη ναυτική ακαδημία της Ανάπολις, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με τους ομολόγους του από Ιαπωνία και Νότια Κορέα, Σίγκερου Κιταμούρα και Σαχ Χουν αντίστοιχα, για να συζητήσουν τη συνεργασία των χωρών τους στη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» σε Ασία – Ειρηνικό και ειδικότερα στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η Ουάσιγκτον δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση των συμμαχιών της στον Ινδο-Ειρηνικό στο πλαίσιο της στρατηγικής των ΗΠΑ για αποδυνάμωση της Κίνας, μέσα στον Απρίλη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γ. Σούγκα αναμένεται θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ και είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα επισκεφτεί την χώρα μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν.

«Η στενή συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Νότιας Κορέας είναι αναντικατάστατη για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Κατσουνόμπου Κάτο, ενώ επιβεβαίωσε ότι επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα κάνει τις επόμενες βδομάδες και ο ΥΠΕΞ Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

Με το βλέμμα στην Κίνα, στο ίδιο διάστημα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ιαπωνίας, Τ. Μοτέγκι και Νομπούο Κίσι, συναντήθηκαν στις αρχές της βδομάδας στο Τόκιο με τους Ινδονήσιους ομολόγους τους Ρέτνο Μαρσούντι και Πραμπόγο Σουμπιάντο, υπογράφοντας μεταξύ άλλων συμφωνία ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει διευκολύνσεις για την εκατέρωθεν μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, οι δύο πλευρές «ανταλλάξαμε απόψεις και για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Κινεζική θάλασσα, και μοιραστήκαμε σοβαρές ανησυχίες για τη συνέχιση και ενίσχυση μονομερών προσπαθειών για την αλλαγή του στάτους κβο με τη βία».

Στο ίδιο πλαίσιο, χτες, οι Φιλιππίνες επανέλαβαν διαμαρτυρίες για αυξημένη παρουσία κινεζικών πλοίων το τελευταίο διάστημα σε νησίδες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που η Μανίλα θεωρεί τμήμα των χωρικών της υδάτων.

Πηγή: ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...