ΗΠΑ: Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν γίνει τεράστιοι πελάτες για το στρατιωτικό υλικό

Εργοστάσιο της πολεμικής Βιομηχανίας Lockheed Martin / Γραμμή παραγωγής F-35 στο Fort Worth του Τέξας των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Εργοστάσιο της πολεμικής Βιομηχανίας Lockheed Martin / Γραμμή παραγωγής F-35 στο Fort Worth του Τέξας των ΗΠΑ

Ρεκόρ πωλήσεων στρατιωτικού υλικού, ειδικά προς τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» στην ΕΕ, κατέγραψαν οι ΗΠΑ το 2023. «Είχαμε μια τεράστια αύξηση της ζήτησης μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «τα ευρωπαϊκά κράτη – συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας – έχουν γίνει τεράστιοι πελάτες για το στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι ΗΠΑ πούλησαν εξοπλισμούς αξίας 80,9 δισ. δολαρίων το 2023, εκ των οποίων 24 δισ. προήλθαν από συνδιαλλαγές με «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ, έναντι 20 δισ. το 2022. Οι μηχανές της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας δουλεύουν «στα κόκκινα» εδώ και καιρό. Μόνο για την παραγωγή πυρομαχικών 155 χιλιοστών η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαια ύψους 1,7 δισ. δολαρίων από τον Αύγουστο του 2022, ενώ άλλα 1,9 δισ. έχουν επενδυθεί για την επέκταση των δυνατοτήτων παραγωγής τέτοιων πυρομαχικών. Την ίδια ώρα η Ευρώπη καταγράφει τους υψηλότερους πολεμικούς προϋπολογισμούς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπαθεί να καλύψει μέρος των αναγκών της από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής «αμυντικής» βιομηχανίας.

Τα όπλα μιλάνε ολοένα και περισσότερο στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου. Η ανάγκη για μαζική λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο σάπιο σύστημα που τον γεννά είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...