ΗΠΑ-Ταϊβάν: Διμερείς οικονομικές συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 20 Νοεμβρίου

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κιθ Κρατς, θα ηγηθεί οικονομικών συνομιλιών με την Ταϊβάν μέσα στο μήνα που διανύουμε, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Πομπέο δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Κρατς θα ηγηθεί του Διαλόγου Σύμπραξης για την Οικονομική Ευημερία με την Ταϊβάν, στις 20 Νοεμβρίου, και πως οι συνομιλίες θα συμπεριλάβουν ζητήματα για την ασφαλή αλυσίδα προμηθειών, αλλά και την ασφάλεια των δικτύων 5G.

«Ο διάλογος σηματοδοτεί ότι η οικονομική μας σχέση με την Ταϊβάν, μία σφύζουσα δημοκρατία και ένας αξιόπιστος εταίρος, είναι δυνατή και αναπτυσσόμενη» τόνισε ο Πομπέο.

Το γραφείο εκπροσώπησης της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Τσεν Τσερν-σι θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στην αμερικανική πρωτεύουσα για τις συνομιλίες, που θα πραγματοποιηθούν τόσο με φυσική παρουσία, όσο και ψηφιακά. «Άλλοι επικεφαλείς σχετικών υπηρεσιών θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες μέσω βίντεο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις από την Κίνα

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας παρότρυνε την Τετάρτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να επεκτείνουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Wang Wenbin στο Πεκίνο.

Η Κίνα θεωρεί τη Δημοκρατία της Ταϊβάν δική της επικράτεια χωρίς δικαίωμα στις επίσημες σχέσεις της με άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...