ΗΠΑ: Τεράστιο εξοπλιστικό πακέτο στην Ταϊβάν – Οργή και απειλές από την Κίνα

Ταϊβάν - ΗΠΑ / Σημαίες - χάρτης
Φώτο Αρχείου / Ταϊβάν – ΗΠΑ / Πηγή: TWITTER

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση στην Ταϊβάν στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1,1 δισ. δολαρίων, προκαλώντας εκ νέου την οργή της Κίνας, που απείλησε την Ουάσινγκτον με «αντίμετρα» αν προχωρήσει στα σχέδια της. 

«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα και απαραίτητα αντίμετρα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, Λιου Πενγκιού.

Το πακέτο περιλαμβάνει 100 πυραύλους Sidewinder για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων και drones (αξίας 85,6 εκατ. δολαρίων), 60 πυραύλους Harpoon κατά πολεμικών πλοίων (αξίας 355 εκατ. δολαρίων) και υποστήριξη για το σύστημα ραντάρ της Ταϊβάν (αξίας 665 εκατ. δολαρίων), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανακοίνωση ήρθε στον απόηχο των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί, τον περασμένο μήνα – της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που ταξίδεψε στην Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια. Η σινο- αμερικανική ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω με τη διέλευση, στις 28 Αυγούστου, δύο σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από τα διεθνή ύδατα στο Στενό της Ταϊβάν.

Κατόπιν της έγκρισης από το Στέιτ Ντιπάρμεντ, η πώληση όπλων πρέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

«Καλούμε το Πεκίνο να σταματήσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊπέι και αντ’ αυτού να ξεκινήσει διάλογο» μαζί της, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με τις επιθυμίες και προς το συμφέρον του λαού της Ταϊβάν».

Πηγή: CNN

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...