ΗΠΑ: Το αντιτορπιλικό «USS Benfold» έπλευσε κοντά στα νησιά Σπράτλι (Νανσά)

Το αντιτορπιλικό «USS Benfold» ((DDG-65) των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Το αντιτορπιλικό «USS Benfold» ((DDG-65) των ΗΠΑ

Ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πραγματοποίησε το Σάββατο νέα διέλευση κοντά σε διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στη δεύτερη επιχείρηση αυτού του είδους μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας παραπέρα το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο 7ος Στόλος των ΗΠΑ, το αντιτορπιλικό «USS Benfold» έπλευσε κοντά στα νησιά Σπράτλι -τα οποία η Κίνα αποκαλεί Νανσά- στο πλαίσιο επιχείρησης που ονομάζει «Επιχείρηση Ελευθερίας της Πλοήγησης» (FONOP).

Η δήλωση ανέφερε ότι στόχος της επιχείρησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη νησιωτική συστάδα, όπου η Κίνα έχει κατασκευάσει στρατιωτικές οχυρώσεις σε τεχνητά νησιά, ήταν να αμφισβητήσει «τους περιορισμούς στην αβλαβή διέλευση που επιβλήθηκαν από την Κίνα, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν».

«Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν ισχυρίζονται ότι απαιτούν άδεια ή εκ των προτέρων ειδοποίηση προτού ένα στρατιωτικό σκάφος πραγματοποιήσει “αβλαβή διέλευση” από τα χωρικά ύδατα των νησιών», προστίθεται.

Ο όρος «χωρικά ύδατα» αναφέρεται στα ύδατα που βρίσκονται σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή ενός κράτους, όπως αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.

Οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Μπρουνέι διεκδικούν επίσης την κυριαρχία σε τμήματα των νησιών Σπράτλι, αλλά η δήλωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δεν ανέφερε τις συγκεκριμένες χώρες.

Οργισμένη αντίδραση της Κίνα

Καθέλκυση Αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας
Φώτο Αρχείου / Καθέλκυση Αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας (type 055)

Η επιχείρηση του Σαββάτου ήταν η τέταρτη  φέτος και η δεύτερη τέτοια επιχείρηση για το Benfold τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Την περασμένη Τετάρτη, το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποίησε την ίδια αποστολή στα νησιά Παρασέλ, (Νήσοι Σισά κατά την Κίνα), που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, την οποία διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.

Το Πεκίνο αντέδρασε με οργή σε αυτή την διέλευση. «Οι ενέργειες του αμερικανικού στρατού παραβίασαν σοβαρά την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, υπονόμευσαν σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα της Νότια Κινεζικής Θάλασσας και παραβίασαν σοβαρά το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες των διεθνών σχέσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού.

«Τα γεγονότα δείχνουν για άλλη μια φορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας ξεκάθαρος «δημιουργός κινδύνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» και «διαταράσσουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε η δήλωση.

(Πηγή: CNN)

Δείτε ακόμα...