ΗΠΑ: Το Ιράν θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις αν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον Αμερικανών

Ιράν - Κασέμ Σολεϊμανί

Το Ιράν θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις, αν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον Αμερικανών, προειδοποίησαν χτες οι ΗΠΑ μέσω του Λευκού Οίκου. Η προειδοποίηση ήρθε μία ημέρα αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εναντίον ακόμη 52 Αμερικανών αξιωματούχων για τον φόνο το 2020 του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Προχθές το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επιβάλει κυρώσεις σε 52 Αμερικανούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «τρομοκρατία». Μεταξύ των αξιωματούχων αυτών είναι ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

Σε μια αντίστοιχη κίνηση πέρυσι το Ιράν είχε επιβάλει κυρώσεις στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους.

Βάσει της απόφασης αυτής οι ιρανικές αρχές μπορούν να κατάσχουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράν, όμως, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια, οι κυρώσεις φαίνεται ότι είναι κυρίως συμβολικές. Παράλληλα, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να προσαχθεί σε δίκη για την δολοφονία, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, η Τεχεράνη θα πάρει εκδίκηση.

Θυμίζουμε ότι ο Σουλεϊμάνι, επικεφαλής της δύναμης Κουντς, αρμόδιας για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε την 3η Ιανουαρίου 2020 σε αεροπορικό πλήγμα στον χώρο του αεροδρομίου της Βαγδάτης. Η διαταγή είχε δοθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...