ΗΠΑ – Τουρκία: Συνάντηση Ρούμπιο – Φιντάν για τη συνεργασία «σε βασικά θέματα ασφαλείας»

Τον ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας σε όλα τα ανοιχτά ιμπεριαλιστικά μέτωπα ανέδειξε η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Ρούμπιο και της Τουρκίας, Χακίν Φιντάν, που έγινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, η συνάντηση αφορούσε τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία «σε βασικά θέματα ασφαλείας και εμπορίου». 

Οι δύο υπουργοί μίλησαν «για τις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», με τον Φιντάν να εκφράζει την υποστήριξη της Τουρκίας «στις πρόσφατες προσπάθειες των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα». Για την Συρία, εξέφρασαν την «αποφασιστικότητα τους να σταθεροποιήσουν τη χώρα και να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία», ενισχύοντας τη σχέση τους με τη συριακή κυβέρνηση -τον τότε «τρομοκράτη» που στη συνέχεια μετέτρεψαν σε «απελευθερωτή». Επίσης, συζητήθηκαν οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία και οι εξελίξεις στη Βοσνία-Εζεργοβίνη.

Από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ότι θα πραγματοποιηθούν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων».

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ακόμη ότι τέθηκε θέμα επισκέψεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών που θα οργανωθούν κατά την προσεχή περίοδο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...