ΗΠΑ – Τουρκία: “Συζητήσεις” για τη νέα αποστολή «ασφαλείας» στην Καμπούλ

Καμπούλ, Αφγανιστάν - Τελετή αποφοίτησης αξιωματικών του Αφγανικού Στρατού που εκπαιδεύτηκαν από τις Τουρκικές Δυνάμεις του Στρατού - 2010
Φώτο Αρχείου / Καμπούλ, Αφγανιστάν – Τελετή αποφοίτησης αξιωματικών του Αφγανικού Στρατού που εκπαιδεύτηκαν από τις Τουρκικές Δυνάμεις του Στρατού – 2010 / Πηγή: U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Laura R. McFarlane

«Συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε ορισμένες λεπτομέρειες για την επιχείρηση ασφάλειας στο αεροδρόμιο» της Καμπούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, λίγες μέρες μετά τις επαφές που είχε στην Αγκυρα αντιπροσωπεία των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, ώστε να συζητηθεί η «στήριξη» που έχει ζητήσει η τουρκική πλευρά για να ηγηθεί της νέας αποστολής «ασφαλείας», με επίκεντρο το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ αναδιατάσσουν τη στρατιωτική και άλλη παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, εξετάζουν πώς θα διατηρήσουν ισχυρά ερείσματα και στο Αφγανιστάν, με τον Κίρμπι να αναφέρει πως Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λέγοντας αόριστα ότι «δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάστασή τους στο μέλλον», αλλά και ότι αυτοί οι Αμερικανοί στρατιώτες θα στηρίξουν και τα τουρκικά στρατεύματα που θα αναλάβουν νέο ρόλο εκεί.

Το πρακτορείο «Associated Press» μετέδωσε ανώνυμες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες «στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας θα συνεχίζουν να σταθμεύουν προσωρινά στο Αφγανιστάν μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα μια επιχείρηση για την ασφάλεια που θα λειτουργεί υπό τουρκική ηγεσία».

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο διοικητής των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Σκοτ Μίλερ, λέγοντας ότι «δεν θα ήθελα να δω αεροπορικές επιδρομές, αλλά για να μην υπάρξουν αεροπορικές επιδρομές, πρέπει να τερματιστεί κάθε βία (…) Ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί σε αυτό ένα τέλος, και το είπα αυτό στους Ταλιμπάν, είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσίευμα οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» φιλοξένησαν δηλώσεις του απόστρατου ναύαρχου Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ότι «χωρίς ένα ασφαλές αεροδρόμιο, η ικανότητα διεξαγωγής διπλωματικών επιχειρήσεων σε μια μεγάλη χώρα όπως το Αφγανιστάν μειώνεται σημαντικά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εκτός από την προσωπική ασφάλεια και την ικανότητα εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χρειάζονται αεροπλάνα για τη μετακίνηση διπλωμάτων των ΗΠΑ, εργαζομένων, αξιωματικών πληροφοριών και προσωπικού υποστήριξης σε όλη τη χώρα (…) Χωρίς αυτή τη θεμελιώδη ικανότητα, η αποστολή της αμερικανικής πρεσβείας θα αποτύχει». Και το ρεπορτάζ κατέληγε ότι «μετά από δύο δεκαετίες πολέμου και αποτυχημένων στρατηγικών, η τύχη του αεροδρομίου της Καμπούλ προσλαμβάνει μεγάλη σημασία για την παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν».

Πηγή: ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...