ΗΠΑ: «Βέλη» Μπλίνκεν κατά Ρωσίας και Κίνας στην περιοδεία στην Κεντρική Ασία

Στο Ουζμπεκιστάν ολοκλήρωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την περιοδεία του στην Κεντρική Ασία ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Ινδία για τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της G20, ανακοινώνοντας ότι δεν θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ρωσίας.

Χθες ο Μπλίνκεν συμμετείχε στην Αστάνα στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του σχήματος C5+1 (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν), μιας πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για να ενισχύσουν την επιρροή τους στην Κεντρική Ασία έναντι των βασικών ανταγωνιστών τους, της Ρωσίας και της Κίνας.

Η ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η σημασία της Κεντρικής Ασίας για δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων έχει μεγαλώσει σημαντικά και την περιοχή επισκέπτονται εντατικά αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Κίνας, της Ρωσίας.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε στην Τασκένδη με ανώτερους αξιωματούχους του Ουζμπεκιστάν μια ημέρα αφού προειδοποίησε τους ομολόγους του και από τα πέντε κράτη της Κεντρικής Ασίας «για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επανειλημμένα στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την «κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία» των χωρών της Κεντρικής Ασίας, με σαφείς αιχμές κατά της Ρωσίας και της «αξίας» της ως «εταίρου» μετά τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας,

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Bakhtiyor Saidov ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα του και τους γείτονές της υπογραμμίζοντας ότι «μοιραζόμαστε κοινές προτεραιότητες για μια ευημερούσα, σταθερή και ειρηνική Κεντρική Ασία».

Αντίστοιχα ο Μπλίνκεν άφησε αιχμές και κατά του Πεκίνου, λέγοντας ότι ορισμένα στοιχεία του κινεζικού σχεδίου για την Ουκρανία «έχουν νόημα» αλλά η αρχή της κυριαρχία είναι «κούφια» ενώ η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία οικονομικά και διπλωματικά και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο και της στρατιωτικής βοήθειας.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Η Κίνα «δεν μπορεί να εμφανίζεται ως δύναμη για την ειρήνη, ενώ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεχίζει να τροφοδοτεί τις φλόγες αυτής της φωτιάς που ξεκίνησε ο Πούτιν», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...